Съединените щати се опитват да изградят международна коалиция срещу Иран в очевиден ход да засилят натиска си срещу режима на аятоласите и подобно на севернокорейците да ги заведат на масата на преговорите.

Засега идеята не среща международен ентусиазъм, като изключим традиционните съюзници на САЩ в Близкия изток - Саудитска Арабия и емиратите от Персийския залив.

Държавният секретар Майк Помпео пристигна днес за разговори по темата в Саудитска Арабия на път за Обединените арабски емирства, предаде АФП. 

Програмата му включва срещи с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Агенцията отбелязва, че Саудитска Арабия и ОАЕ настояват за по-твърд подход на Вашингтон спрямо техния регионален съперник Иран, който миналата седмица свали американски разузнавателен дрон и едва не доведе да нанасянето на въздушни удари от страна на САЩ.

В разговор с журналисти, преди да отпътува Помпео оцени споменатите държави като "двама велики съюзници пред предизвикателството, което представлява Иран".

"Ще говорим с тях за това как да осигурим стратегическо съгласуване и как да изградим глобална коалиция", каза Помпео.

Той уточни, че САЩ искат коалиция "не само в страните от Персийския залив, но и в Азия, и в Европа, която разбира това предизвикателство и е готова да отблъсне най-голямата държава-спонсор на тероризма в света".

Помпео използва извънредни пълномощия, дадени му заради иранската заплаха, за да разреши продажбата на оръжия на Саудитска Арабия и ОАЕ за $8,1 млрд., независимо от опасенията на Конгреса на САЩ, че оръжията ще бъдат използвани срещу мирни граждани във войната в Йемен.

Европа, поне засега обаче, не изглежда готова да се присъедини към американския натиск срещу Иран. На последния си съвет в Брюксел на 17 юни външните министри на блока ясно заявиха, че предпочитат да запазят от разпадане ядреното споразумение от 2015 г., което Иран сключи с шест световни сили.

 
Веднага след това френски, немски и британски висши дипломати се изредиха на мисии в Техеран в очевидни опити да намалят напрежението и да  предотвратят евентуален въоръжен конфликт  между Иран и САЩ в Залива.
 
Германия изглежда резервирана към изявленията на САЩ за изграждане на глобална коалиция срещу Иран и казва, че главният й приоритет е успокояване на напрежението в региона в момент, когато тя се стреми да спаси споразумението за иранската ядрена програма, предаде днсес Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Говорителят на германското външно министерство Кристофер Бургер каза днес, че Германия е "взела под внимание чрез медиите" изказванията на Помпейо и че нейната "главна цел е и остава успокояването на сериозната ситуация".
 
Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай продължават да са страни по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., от което САЩ се изтеглиха миналата година.
 
САЩ се опитват да привлекат към общия фронт против Иран и Русия, пише днес "Независимая газета".
 
Очаква се иранското военно присъствие в Сирия да стане основен въпрос на преговорите между Русия, САЩ и Израел, което ще се състоят на 24-26 юни в Ерусалим, припомня изданието. Главните инициатори на натиска срещу Техеран изглежда ще се опитат да убедят Москва, че иранската политика е опасна. Впрочем участникът в срещата от руска страна - секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев - обеща, че в хода на контактите си с колегите от САЩ и Израел несъмнено ще бъдат отчетени интересите на Иран. Обаче в експертните среди все пак смятат, че иранското ръководство има от какво да се безпокои.
 
Патрушев, както се очаква, ще има на 24 юни среща със съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън и с председателя на Съвета за национална сигурност на Израел Меир бен Шабат.
 

Тояга и морков

 
Тръмп не спира кампанията си на иранска тема в любимото си информационно пространство - Туитър.
 
Той каза, че е готов да преговаря с Иран за споразумение, което да доведе до отмяна на санкциите на САЩ, но е необходимо Техеран да прекрати своята ядрена и ракетна програма и да спре да подкрепя подставени групировки, каза днес висш американски служител, цитиран от Ройтерс.
 
Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук заяви пред репортери, че Иран може да "дойде на масата или да гледа как икономиката му рухва". Той обаче отказа да даде повече подробности за очакваните по-късно днес нови американски санкции.
 
Хук направи изказването по телефона от Оман по време на посещение в държави от Залива.
 
 По-късно днес Тръмп отново призова Иран да не се стреми към ядрени оръжия и да не подкрепя терористични групировки, предаде Франс прес.
 
"Без ядрени оръжия, без подкрепа за тероризма!", обяви в Туитър Тръмп своите "много прости" изисквания към Техеран.
 
Президентът на САЩ призова и други държави, сред които Япония и Китай, да защитават своите петролни танкери в Близкия изток, съобщи Ройтерс.
 
"И така, защо да защитаваме морските пътища за други страни (от много години) без нищо в замяна", попита в Туитър Тръмп. Той призова "всички тези държави да защитават своите кораби" по този маршрут, "който винаги е бил опасен".