Разполагането от САЩ на наземно базирани ракетни системи край руските граници може да доведе до конфронтация, сравнима с Карибската ракетна криза, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Русия яростно критикува американските планове за разполагане на ракетни системи в Източна Европа и изтеглянето на Вашингтон от споразумението за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег, отбелязва Ройтерс. 
Карибската (или наричана още Кубинска) ракетна криза се разрази през октомври 1962 г., когато Русия отговори на разполагането на американски ракети в Турция с изпращане на балистични ракети в Куба. Тази криза постави света на ръба на ядрена война. 
Рябков се спря и на рязкото изостряне на напрежението между Иран и САЩ и каза, че Русия и нейните партньори ще предприемат ответни мерки на новите санкции, които Вашингтон каза, че се готви да наложи на Иран. Той обаче не конкретизира какви ще бъдат тези мерки. Според него налагането на американски санкции ще усложни още повече обстановката в региона. Рябков призова Вашингтон да потърси диалог с Иран. 

"Трябва да изчакаме и да видим, какво ще съдържа този пакет" от санкции, който се очаква да бъде обявен днес, заяви Рябков.

"Това не е първият случай, когато САЩ заплашват с нови санкции, вместо да използват очевидния в такива ситуации подход, а именно да се намери възможност ако не за пряк политически диалог, то за диалог и търсене на дипломатически решения на съществуващите проблеми", подчерта руският дипломат, цитиран от ТАСС. 

Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков посочи, че в Кремъл смятат за незаконно решението на САЩ да продължат да затягат санкциите срещу Иран. 

БТА