Определено се наблюдава преориентация на ГЕРБ към ДПС, което само по себе си денонсира коалиционното споразумение. Това повтори ден преди свикването на коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Разговорът между управляващите партии беше анонсиран от премиера Бойко Борисов миналата седмица, а темата са дебатите за намаляване на партийните субсидии. 

Макар и да не отговори в ефира на Нова телевизия дали е поставил ултиматум в коалиция, Валери Симеонов заяви, че основният въпрос е именно този: "Прибързаното решение за субсидирането на партиите в името на едно инфантилно напредварване на ГЕРБ в лицето на опозицията БСП."

"Не мисля, че такъв въпрос, от който зависи бъдещето на многопартийната система на България, да се решава в рамките на една седмица", коментира Симеонов. 

Според него партиите не бива да са като състезателни коне на хиподрум и да се опитва да угодят на хора, които не осмислят и възможните на многопартийната система. 

Той посочи, че писмото, което са изпратили на премиера Бойко Борисов, взетото еднопартийно решение без обсъждане в коалиционни съвет, както и приемането на поставените условия от ДПС, говори за една преориентация, която заплашва да денонсира коалиционното споразумение. 

"Събитията от последните дни показват как се провеждат събраниия с ДПС без да бъдем попитани, там се поемат ангажименти да се сваля ДДС на книгите, не знам си на какво. Говори се за детски градини, неща, които са в нашата управленска програма. И тези въпроси вместо да бъдат обсъждани как да се решат с нас , се обсъждат и се приемат с ДПС. Ами това не е ли преформатиране на управлението или първа крачка в тази посока?", попита Валери Симеонов.  

Същата теза Симеонов разви и миналата седмица като обяви, че ГЕРБ е нарушил не само коалиционното споразумение, но и приоритетите на управляващата коалиция, защото партията на Бойко Борисов е влязла в коалиране с ДПС.

"Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда", каза преди дни Симеонов.

И още тогава настоява за спешен коалиционен съвет на управляващата коалиция.