От компанията "Еврохолд", която е пред финализиране на сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ, призоваха днес политиците и "жълтите медии" да се въздържат от коментари за връзки на дружеството с властта и намекнаха, че Комисията за финансов надзор (КФН) може да се самосезира за пазарни манипулации. В студиото на бТВ Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд", коментира изявленията на някои политици по сделката и разясни откъде представители на компанията се познават с премиера Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с бившия "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов, с бившия министър-председател Сергей Станишев, с депутата от ДПС Йордан Цонев.

Поводът бяха редица политически изказвания и медийни публикации, навеждащи на мисълта, че "Еврохолд" ще е "втората Гинка" (по Корнелия Нинова), че за разлика от скандалите около придобиването на ЧЕЗ от "Инерком" на Гинка Върбакова сделката с "Еврохолд" е минала тихомълком и това се дължи на политически протекции.

Асен Христов бе помолен да коментира две изявления от парламента - на лидера на БСП Нинова и на депутата от Движението Цонев. Първата заяви: "ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка", а вторият, че има "тежка корупционна тишина по сделката".

"Най-малко аз се казвам Асен, естествено не се възприемам като новата Гинка. Мисля, че г-жа Нинова нямаше точно това предвид. Тя беше доста емоционална и това беше просто една метафора. В момента се опитваше да засили своето изказване в парламента", заяви Христов по повод декларацията на Нинова от парламентарната трибуна.

А от коментара му по адрес на Цонев стана ясно, че двамата се познават добре в лично качество, защото Христов позвънил на депутата.

"Нямам представа какво означава "тежка корупционна тишина". Звъннах на г-н Цонев, той каза: "Това не е мое мнение, това е мнение на част от моята група." Коя е неговата група - не знам. Съмнявам се да е позиция на партията. Нека да не търсим непременно политически мотиви в една бизнес сделка", заяви Христов.

- Да, но се появяват политически коментари - посочи водещият.

А Христов отвърна:

"Това не ми харесва и на мен. На мен не ми харесва и че изключително много жълти медии започнаха да шумят за сделката. Не ми харесва и че двама от известните политици в България - може би са били подведени от техните експерти, се опитват да вържат бизнес сделка, която е добра за цялата страна, с някакви политически коментари."

"Еврохолд", освен че е най-голямата публична компания с 8000 акционери, тя е на борсата в България. И много моля, това е наистина молба, политиците като г-н Цонев да се въздържат от такива коментари. Илон Мъск за един туит го подведоха под отговорност. Това, което се опитват жълтите медии и някои политици, е политическа манипулация. КФН може да се самосезира."

На настойчивите въпроси откъде познава Цонев до степен, в която да може да позвъни на личния му мобилен телефон и да търси обяснение за негови думи, представителят на компанията заяви, че се познават отдавна по работа, тъй като Цонев бил дългогодишен депутат и член на бюджетната комисия в парламента. 

На Христов бе показана и извадка от Търговския регистър, според която преди десетина години той и настоящата парламентарна шефка Цвета Караянчева са били в общо дружество. Става въпрос за завода на "Формопласт" в Кърджали, на който Караянчева в миналото бе директор и това е публично известно. По този повод Христов коментира:

- Аз се гордея, че съм един от първите работодатели, оценили качествата на г-жа Караянчева, и съм я направил директор на завод, който беше в нашите активи. След това го продадохме.

- Тя е била ваш подчинен? - попита водещият.

- Ние й гласувахме доверие. Аз не виждам нищо лошо. Означава, че сме оценили качествата й. Аз съм сигурен, че г-жа Караянчева пази хубави спомени.

Представителят на "Еврохолд" категорично отрече компанията да има "политически гръб". И разказа за други познанства:

"Аз познавам много хора в България. Ето, сега и с вас се запознахме. Това означава ли, че утре вие ще ми помогнете да купя бТВ? Не е сериозно.

Житейската ми ситуация ме е срещала и с Бойко Борисов, и със Сергей Станишев. Цветан Цветанов го познавам още като съм бил студент - по повод, че тук някакви жълти медии разпространяват снимки как сме тичали. Снимката е от полумаратон, аз съм вицепрезидент на Федерацията по лека атлетика и Цветан Цветанов беше дошъл като гост да го открие. То си пише и на фланелките. И това, че утре някой е присъствал на откриване на някакъв форум в София, на който присъстват и политици, не го прави свързан с тях. Това е все едно да обвините премиера на България, че познава и други премиери. Той няма да е вечно премиер. Сега е премиер, след години ще е някакъв друг."

"Никога "Еврохолд" не се е забърквала в политически скандал. Включително и сега бягаме от това", посочи в заключение Асен Христов.  

Регулаторите

Председателят на надзора на компанията коментира и някои параметри по сделката за ЧЕЗ. Към момента е известно, че има подписан договор с чешката компания, остава КЗК и КЕВР да се произнесат по сделка там, за да се заплати сумата и да се прехвърлят акциите. Както при сагата "Върбакова" преди година председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че формално няма критерии, по които КЕВР да се произнесе по сделката.

"Малко е лошо да се създават, след като сме подписали сделката, но какво да се прави - в България е така", коментира този факт Христов.

И разказа още: "335 милиона евро ще заплатим за акциите. Парите са от два източника: "Еврохолд" обяви увеличение на капитала с 80 милиона евро, което ще бъде едно от най-големите публични предлагания на Българската фондова борса, останалите ще дойдат от две големи инвестиционни банки - над 300 милиона евро."

На въпрос какво се случи, та ЧЕЗ да предпочете "Еврохолд" пред класираната на второ място след "Инерком" индийска компания "Индия пауър", Христов посочи, че ЧЕЗ е решила да направи нещо като втори търг. Поканила е различни компании, като офертата на "Еврохолд" се е оказала по-добра от индийската. Индийската компания отново е предоставила оферта на разсрочено плащане, което според Христов не показвало "кой знае колко добра финансова стабилност". 

А за това защо не успя Гинка Върбакова, отвърна:

"Много малка компания, която се опитва да надскочи себе си. Естествено банките не й повярваха."

След което разясни колко била голяма компанията му и защо от "Еврохолд" се отклоняват сега от основната си сфера на дейност - застраховането, за да се занимават с енергетика:

"Ние сме най-голямата застрахователна група в Източна Европа, инвестирали сме в автомобилен бизнес и в други активи. Имаме 1,3 млрд. приходи за миналата година. КФН нас непрекъснато ни проверява, отчитаме й се на всеки 3 месеца. "Еврохолд" е получил различни видове разрешения от над 7-8 регулатора в цяла Европа. И "Филип Морис" не се е занимвал някога с храни, а сега освен цигари е закупил голяма верига за храни. Това е принаден продукт за нашите акционери.

"Еврохолд" е от ранга на ЧЕЗ, голяма компания, добре известна в чужбина, 70% от активите ни са в чужбина. Имаме дружества и в Румъния, и в Гърция. Да, довнасяме капитали, защото холдингът е специализиран в това да прави губещи компании работещи. Три години по-голямата част от сегашното въководство ще остане, привлекли сме чужди експерти. Създаваме екип."