"Цветанов е извън ГЕРБ. Колкото БСП могат да я питат какво прави Жан Виденов, или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или нe."

Това каза премиерът Бойко Борисов. Така той коментира слуховете, че зад "Еврохолд", който купи активите на ЧЕЗ, стои бившият зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. Цветанов обаче е само извън ръководството на ГЕРБ. Той подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт" като зам.-председател и като лидер на парламентарната група, но заяви, че остава член на партията.

Борисов каза още, че трябва да се изчака независимите регулатори да се произнесат по сделката. На въпрос кой стои зад "Еврохолд", той отговори с въпрос:

"Този, който стои, сутринта беше по бТВ и говори ясно. Вие не знаете ли кой е?"

Борисов заяви, че сделката е извършена в Чехия от частна компания.

"Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари. Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна", каза още Борисов.

Изявлението на Борисов бе след среща с "Обединени патриоти" по повод намаляването на партийните субсидии. По тази тема премиерът заяви, че до края на юли ще бъде решено с колко да се намалят субсидиите, като ГЕРБ продължава да подкрепя субсидия от 1 лев на глас.

"Започват консултации в парламента. До края на мандата данъци няма да пипаме. Коалицията реши, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят, защото влизат в противоречие с коалиционното споразумение", каза още Борисов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че "Обединени патриоти" ще инициират консултации в парламента по темата за субсидиите още през тази седмица.

"Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите. Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по- мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само", каза още Симеонов.