Наноси и листна маса, която дъждът сваля върху пътното платно и запушва шахтите.

Такова обяснение дадоха днес от Столична община по повод наводненията в София след вчерашния проливен дъжд. В плавателни канали се превърнаха дори прясно ремонтираните централни градски улици, което породи отново въпроси около качеството на строителните работи, които и без това се превърнаха в пословични.

Днес директорът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров обясни пред Нова тв защо се е стигнало до тази ситуация вчера. Отработени са били около 51 сигнала. Такова завиряване се получило на няколко места в София - на места, на които шахтите не смогнали да поемат силния дъжд.

"Листната маса, плюс наносите, които вървят по оточните канали, влизат в тази шахта. Просто самите наноси я запушват - наноси и листна маса, която дъждът сваля върху пътното платно", заяви Димитров.

Получават се временни завирявания докато самата шахта не се почисти ръчно, допълни той. И обеща повече проблеми да няма и "всичко да бъде нормално". Снимки на отводняването на шахти пусна в профила си във фейсбук и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Нямахме никакви сериозни последствия от дъжда - нито затворени булеварди, нито затворени подлези, нито затворени улици", посочи в заключение шефът на аварийната служба.

Това обаче не отговаря на въпросите на търговците по "Граф Игнатиев" и "Солунска" защо е било решено архитектурно с ремонтите на двете улици да се премахнат праговете при обектите им, които прагове досега са възпирали поройните дъждове.

Със становище по случая излязоха и общинските съветници от БСП.

"Летни бури винаги е имало. Това не е новина. Новината е, че след продължителен и широко прокламиран ремонт, струващ скъпо на столичани и европейските данъкоплатци, вчера знаковата улица "Солунска" се превърна в езеро. Ситуацията предизвика кошмар за автомобилния трафик и за търговските обекти в района. ГЕРБ потопи София", заяви председателят на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов.

И обвини ръководството на Столична община, че "от години нехае за здравето и сигурността на софиянци".

"Вглъбена единствено в усвояването на европейски средства, които отиват в незнайно чий джоб, управата на София подлага на изпитания гражданите и бизнеса в града", допълни той.

Припомни, че само преди дни човек бе поразен от мълния в "Люлин" и загина, а вчера гръм удари трафопост на кръстовището на булевард "Константин Величков" и улица "Цар Симеон" и предизвика пожар. "Азбучното правило да има ефективни гръмоотводи не се спазва. Кой, ако не Столична община, трябва да следи за сигурността на населението? Абдикацията на кмета на София от всички задължения по поддържането и качественото изграждане на инфраструктурни обекти и съоръжения вече дава своите трагични резултати. Оправданието, че вината е само и единствено на изпълнителите на ремонтите, е несъстоятелно. Възложителят – Столична община трябва да носи отговорност за случващото се в града. Гаврата с търпението на софиянци е пълна", допълни Паргов, цитиран от партийния пресцентър.