Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че страната му ще продължи проучванията си за нефт и газ край Кипър въпреки протестите на тази страна, Гърция и на Европейския съюз.

"Поддържаме четири кораба в район и сме взели нашите мерки", каза Ердоган пред парламентарната група на партията си, цитиран от гръцкия всекидневник "Катимерини". "Гръцкият министър-председател твърди някои неща сам. Каквото и да казва той, ние там имаме права. В името на защитата на правата ни, нашите кораби за проучвания и сондажи ще продължат проучванията. Вземали сме и ще вземаме необходимите мерки".

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заплаши миналата седмица Турция с европейски санкции, ако проучванията в изключителната икономическа зона на Кипър, която Анкара не признава, продължат. Съветът на министрите на ЕС на 18 юни осъди поведението на Турция и я заплаши с наказателни мерки.

 
"Докато постигнем справедливо разпределение на природните богатства в Източното Средиземноморие ще продължаваме решителните ни стъпки в региона", добави Ердоган. "Няма да позволим никакъв опит за проучвания и сондажи, които пренебрегват правата и интересите на Турция и на Севернокипърската турска република", каза той, визирайки окупираната от турски войски пез 1974 г. северна част на острова, която няма международно признание като самостоятелна държава.
 
Акваторията на Кипър е обект на засилен инвеститорски интерес, след като там и край бреговете на Израел бяха открити находища на природен газ с индустриално значение. САЩ, Израел, Кипър, Гърция и Италия замислят да построят съвместно източносредиземноморски газопровод, който да осигури експлоатацията им. Турция, която е изолирана от проекта, се опитва да се вклини, или да му попречи, изтъквайки историческите си териториални претенции.
 
 
Според Турция районът, където нейни сондажни кораби започнаха проучвания за петрол и природен газ, е в границите на континенталния шелф на Турция и нито един остров в него, включително и Кипър, не може да има пълна изключителна икономическа зона.