На 1 юли в Съдебната палата, зала "Тържествена", Върховният касационен съд (ВКС) организира дискусия на тема "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици".

По време на форума първият председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф и председателят на Гражданската колегия на Върховния съд на Полша Дариуш Завистовски ще представят пред своите български колеги последните промени, свързани със съдебната система в тяхната страна, отражението им върху работата на върховните съдии в Полша и предизвикателствата, пред които са изправени магистратите, съобщават от пресцентъра на ВКС.

 
Разпоредбите на полското законодателство за намаляването на пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд противоречат на правото на ЕС, постанови в понеделник Европейският съд.
Спорните мерки нарушават принципите на несменяемост на съдиите и на независимост на съдебната власт, се посочва в решението, цитирано в съобщение на институцията. Спорният закон влезе в сила през април миналата година и въведе пенсионна възраст на съдиите във Върховния съд от 70 на 65 години. Новото ограничение се прилага и по отношение на съдиите, назначени преди тази дата.  Така бяха засегнати 27 от 73-мата членове на Върховния съд. Сред тях бе и неговата председателка Малгожата Герсдорф. Тя обаче отказа да се пенсионира, като обяви мярката за чистка. И продължи заедно с колегите си да ходи на работа.

През август м. г. Еврокомисията даде на Варшава срок от един месец да преразгледа закона, задължаващ съдиите да се пенсионират на 65 години. Критиците твърдяха, че съдебната реформа поставя съдебната система под правителствен контрол и така заплашва демокрацията.

Страната е подложена и на процедура за неспазване на върховенството на закона по член 7 от Договора на ЕС. На теория това може да доведе до лишаването ѝ от право на глас в Съвета на ЕС. За тази цел обаче е необходимо пълното единодушие на всички държави членки, а Унгария, която също е заплашена от подобна съдба, обеща, че ще гласува против предложението.

Проф. Малгожата Герсдорф е родена във Варшава на 22 ноември 1952 г. Освен първи председател на ВС, тя е уважаван общественик, в момента е професор в Университета в гр. Варшава.

Нейните академични постижения включват 215 публикации по различни теми от индивидуалното и колективно трудово право и социалното осигуряване, сред които седем академични монографии и няколко коментари. Автор е и на дузина академични работи за широката публика и правни есета.

Тя е член на независимия и самоуправляващ се профсъюз "Солидарност" от момента на създаването му през 1980 г. до встъпването ú в длъжност „заместник на ректора“ на Университета на гр. Варшава през 2005 г.