За възстановяването на сградата на Централна минерална баня в София като баня призоваха във видео актьорите Йосиф Сърчаджиев, Параскева Джукелова, Мая Новоселска, Самуел Финци, Филип Аврамов, Васил Василев-Зуека, Светлана Янчева, Стефания Колева, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ева Тепавичарова, Мая Бежанска, Герасим Георгиев-Геро и др.

В момента Южното крило на сградата функционира като Музей за история на София. В Столична община се обсъжда възможността Северното крило да се превърне в спа център, но има вариант и останалата част от Банята да се присъедини към територията на музея.

Видеото с актьорите е на гражданското сдружение „Термално-нормално“, което настоява Общината да запази първоначалната функция на сградата, „за да не се прахосва уникалното природно богатство на София“ и да превърне Банята в източник на средства.

Кампанията „Да бъде баня“ е подкрепена и от Васил Цолов, кмет на район „Оборище“.

Основният проблем, заради който възразяват срещу идеята от Столична община, е, че една обществена баня не би била рентабилна във време, в което всеки гражданин разполага с баня вкъщи.

 

 

"Площад Славейков"