Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще има ответна атака срещу Иран, ако Техеран предприеме удари по каквито и да било американски цели, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Изключително невежото и оскърбително изявление на Иран, което бе разпространено днес, само показва, че те не схващат каква е реалността. Всяка атака на Иран срещу каквато и да било американска цел ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. В някои аспекти "съкрушителна" ще означава заличаване", написа Тръмп в Туитър.
"За жалост, единственото, от което те разбират, е сила и мощ", допълни президентът на САЩ, цитиран от ДПА.

Русия осъди днес като "безразсъдни" и "дестабилизиращи" новите санкции на САЩ срещу Иран и обвини Вашингтон, че се опитва да "прекъсне" пътищата за преговори по иранската ядрена програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Американските власти трябва да се запитат накъде води тяхната безразсъдна политика спрямо Иран. Тя включва не само дестабилизирането на Близкия и Средния изток, но подкопава също цялата система за международна сигурност", посочи в изявление руското министерство на външните работи.

Според Москва, новите американски санкции са насочени към висшите ирански ръководители, между които върховния лидер, и представляват "нова илюстрация на постоянните опити на САЩ да налагат волята си на суверенни държави".

"Създава се ясно впечатление, че Вашингтон се опитва да разруши мостовете, противно на собствените му уверения, че иска диалог с Иран", се казва в руското изявление и се посочва, че руската страна изразява "пълна солидарност с иранския народ и правителство".
"Въобразявайки си, че е господар на съдбата на света и провеждайки все по-агресивна политика, Вашингтон бърза да "накаже" онези, които нямат намерение да се подчинят на американския диктат", се добавя в изявлението.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза по-рано днес, че американският дрон, свален от Иран миналата седмица, е бил в иранско въздушно пространство, а не в международно, както твърди Вашингтон.

Лондон е малко вероятно да се включи във война срещу Иран

Великобритания не очаква САЩ да поискат Обединеното кралство да се включи във война срещу Иран, а и Лондон е малко вероятно да се съгласи да участва в такъв конфликт, заяви днес в парламента британският министър на външните работи Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

"САЩ са най-близкият ни съюзник, постоянно разговаряме с тях, обмисляме внимателно всяко тяхно искане, но не мога да си представя ситуация, при която те да поискат, или ние да се съгласим с каквито и да било стъпки за прибягване до война", каза Хънт.

Министърът допълни, че посланието, което Великобритания и партньорите ѝ в ЕС, в частност Франция и Германия, изпращат по въпроса за иранската ядрена програма е, че тази седмица е решаваща.

"Абсолютно задължително е те изцяло да спазват това споразумение, за да можем да го запазим и да имаме безядрен Близък изток", допълни той.

Реакцията на НАТО

В Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за спокойствие в региона на Персийския залив и посочи, че алиансът не може да играе някаква роля в противопоставянето между Вашингтон и Техеран, предаде Асошиейтед прес.

"Важното сега е да бъде намалено напрежението", каза той.

Столтенберг заяви това преди утрешната среща на министрите на отбраната от НАТО, в която ще участва и новият изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър. Генералният секретар на алианса допълни, че съюзниците са обезпокоени от ситуацията в Персийския залив. "Обезпокоени сме и от дестабилизиращите действия на Иран в региона", заяви Столтенберг.

Двайсет и осемте съюзника на САЩ от НАТО очакват от Еспър да ги запознае със стратегията на Вашингтон да принуди чрез икономически натиск Иран да предоговори международното ядрено споразумение. 

Рибари откриха части от сваления дрон

Ирански рибари са открили фрагменти от сваления от Ислямската република миналата седмица американски дрон. Това заяви днес в Туитър иранският посланик във Великобритания Хамид Баейдинеджад, цитиран от Ройтерс. Той публикува съобщението си в социалната мрежа заедно със снимка на мъж, който стои до рибарска лодка и до нещо, което изглежда като парче метал с лого на военновъздушните сили на САЩ.

Според твърденията на официален Техеран безпилотният самолет е свален над ирански териториални води, докато представители на Вашингтон казаха, че това е станало над международни води.