Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни отправя покана към Русия руски специалисти да се включат.

Това е заявила председателката на Народното събрание Цвета Караянчева на поредната си среща в Москва, този път с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитирана от пресцентъра на парламента.

Българска парламентарна делегация е на двудневно официално посещение в Москва.

 
Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за поне 100 млн. лв (максималната сума, при която могат да се сключват военни сделки без санкцията на парламента), трябваше да се извърши в Беларус. Военният министър Красимир Каракачанов одобри сделката с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи за ремонт на 14 щурмови самолета Су-25 със своя заповед от 16 ноември. Това беше единствената фирма, с която се преговаряше.Това обаче не се случи заради оръжейните санкции срещу Минск. Съветът на ЕС удължи ембаргото срещу Беларус с още една година през февруари. Санкциите са наложени още през 2004 г. и важат за оръжия и военно оборудване.

Караянчева на срещата с Лавров отбелязала и активизирането на двустранните отношения между България и Русия и допълнила, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимен интерес.

От съобщението на пресцентъра на НС става ясно, че Караянчева и при разговорите си с дипломат №1 на Москва е повторила, че "Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации".

Руският външен министър е потвърдил, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Лавров акцентирал върху интензивните отношенията между България и Русия.

"Очакваме и министър Захариева да посети страната ни", посочил той.

"Не трябва да има пречки в отношенията ни, ние сме традиционно близки народи", подчертал още Лавров.

По време на разговора е било отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на "Росатом" в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и че България е поканила "Росатом" да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене". Караянчева е припомнила, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени, става ясно още от съобщението на НС.