Руски съд призна за виновен и осъди на 14 години затвор полски гражданин, обвинен, че е събирал разузнавателни данни и е правил опити да изнесе части от руски оръжейни системи, съобщава БТА

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че Мариан Радзайевски се е опитвал "да организира износа на военни материали, съдържащи информация, свързана с държавна тайна, от руска територия за Полша". Той се опитал също да получи секретни компоненти от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, "за да ги изнесе впоследствие незаконно", се казва в съобщението и се добавя, че полякът е бил арестуван на местопрестъплението, докато се опитвал да завърши сделката.

"В хода на разследването се потвърди, че Мариан Радзайевски е работил за полска организация, която е основен доставчик на въоръжените сили и на специалните служби", се казва още в съобщението на ФСС.

 

 

Радзайевски беше съден при закрити врата от градски съд в Москва. Адвокатът му, цитиран от руската агенция Интерфакс, обяви, че "не е съгласен с формулировката на обвиненията" и смята да обжалва.

Според Интерфакс, която цитира обвинителния акт, Радзайевски е роден през 1977 г. и е ръководил транспортна фирма в североизточния полски град Бялисток. Той ще излежава наказанието си в колония със строг режим, съобщи ТАСС.

През последните години в Русия обвиненията за шпионаж се увеличават. Повечето са свързани с Украйна, но делата, свързани с Полша и балтийските държави, също са относително чести, посочва АФП.

През април пенсиониран норвежец, обвинен, че е събирал информация за руските ядрени подводници, също беше осъден на 14 години затвор, а делото доведе до обтягане на отношенията между Москва и Осло.