Изтеглените пари от КТБ в страстната седмица преди затварянето на банката на 20 юни продължават да се връщат в други трезори, показват данните на БНБ за паричната статистика през август 2014 г. Тогава най-бързите домакинства и фирми успяха да изтеглят малко над 1 млрд. лв. През юли и август обаче парите се връщат, като за миналия месец тази тенденция е особено явна.

Нарастването на депозитите на фирми, домакинства и финансови предприятия през август е било общо с 1.028 млрд. лв. при 370 млн. лв.през юли.

Според банковите специалисти напоследък доверието на вложителите се е подобрило. А пари са привличали и българските банки, които пострадаха най-много по време на юнските тегления от Корпоративна търговска банка (КТБ) и ПИБ.

Паралелно с това от БНБ за втори пореден месец отчитат и свиване на кредитирането. Това се обяснява с несигурността след кризата с КТБ.

Кредитният портфейл на сектора намалява и през август (със 123 млн. лв. до общо 54.4 млрд. лв.), след като отчете спад през юли след петмесечно нарастване. Понижение на месечна база (спрямо предходния месец) има и при фирмените кредити (със 75.3 млн. лв. до 35.9 млрд. лв.), и при тези за домакинствата (с 47.4 млн. лв. до 18.6 млрд. лв.). На годишна база (спрямо същия месец на миналата година) се отчитат ръстове малко над нулата.