Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) отговаря "за сградата, за чистачките" и не трябва да е съучастник в "малък, конституционен, държавен преврат". Това заяви депутатът от "Атака" Павел Шопов малко след като шефът на ВКС Лозан Панов представи пред парламента  доклада за прилагането на закона и дейността на съдилищата.

"Някои хора, за да си придадат важност, влизат в качеството на фактори по определени въпроси. Водейки подобни дискусии биват кичени със значимост, каквато не им се полага. Най-сетне е време висчко да си дойде на мястото. Да направим финни настройки и всеки да си знае мястото, функцията, ролята и отговорносите. Каква е ролята на шефа на ВКС? Неговта роля е да ръководи ВКС, той е админстративния ръководител. Той е съдия. И като всички други съдии трябва да решава дела", каза Шопов.

Той упрекна Панов, че говори за проблемите на цялата съдебна система и изземва функциите на законодателя и на Висшия съдебен съвет.

"30 години след началото на промените всеки да се мълчи по този въпрос е равносилно на малък конституционен държавен преврат", каза Шопов.

Той протестира и срещу определянето на шефа на ВКС като първи магистрат в държавата.

"Да си съдия това означава да се произнесеш по един определен казус. Нямаш право на интервюта, нямаш право да излизаш и протестираш, да събираш знайни и незнайни кръгове от хора. ВСС действа като колективно тяло. Никой няма право да си приписва правомощия по-големи от това, което конституцията и законите за съдебната власт са му дали. Никой не може да бъде наричан първи, втори или трети. Председателя на ВАС заща да не бъде наречен пръв между съдиите? Кой е по-високопоставения? Каква е разликата? Административният ръководител на ВКС няма право да участва в прения, в диксусия. Той се грижи за сградата за чистачките, това е неговата грижа", каза Шопов.

Панов му отговори, че явяванетона висшите магистрати в парламента не е просто формалност. Те не трябва само да изнесат доклада, а трябва да кажат и къде може да помогне законодателната власт. Той отхвърли твърдението на Шопов, че тримата големи в съдебната система трябва да се грижат само за чистачките.

"Те са публични личности, имат право да изразяват мнение, да дават интеврюта, особено когато се касае за независимостта на съдебната власт, и се нападат съдии", каза Панов.

Водещият заседанието зам..-шеф на парламента Емил Христов (ГЕРБ) отговори на Панов, че не е чул нападки от страна на Шопов, който според него само е изразил мнението си.

Докладът, изнесен от Панов, бе приет единодушно със 122 гласа "за".