Не може да се твърди, че с решението на КПКОНПИ, че не открива конфликт на интереси около имотите на властта, проверките около скандала „Апартамент гейт” приключват. Това подчерта главният прокурор Сотир Цацаров в парламента. Според обясненията на Цацаров становището на антикорупционния орган засягало само производствата за конфликт на интереси и нямало отношение към продължаващите прокурорски проверки.

От данъчните ревизии на НАП ще зависи в голяма степен дали прокуратурата ще обяви, че има данни за престъпление при някоя от сделките с участие на депутати, министри и зам.-министри.

"Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратурата ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни“, уточни още Цацаров.

Единствено по отношение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов КПКОНПИ прецени, че крайното решение за евентуален конфликт на интереси трябва да дойде от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Обяснението на Цацаров е, че Комисията на Пламен Георгиев няма право да се занимава с конфликт на интереси по отношение на магистрати.

Главният прокурор добави, че очакванията му били, че Инспекторатът ще излезе с решение, че при Панов няма конфликт на интереси.

Самият Панов обаче беше по-скептично настроен, като отбеляза, че това ще е поредната проверка срещу него.

„Очаквам да бъда поне известен, че такава проверка е започнала и очаквам да има резултати от тази проверка”, каза председателят на ВКС. „Моето име беше прикрепено съвсем изкуствено, просто за да има друго име, различно от това на хората от изпълнителната власт”, добави той по отношение на "Апартаментгейт".

Той отбеляза, че е получил единствено уведомление, че не е извършил нарушение, когато влезе в конфликт с Прокуратурата заради случая „Иванчева". В уведомлението обаче липсвали мотиви за решението, т.е. липсвала гаранция, че няма да има нови подобни ситуации.

Според Панов готвените промени в Закона за съдебната власт, с които се регламентира разследване на „тримата големи” в съдебната система, са „промените „Панов” т. е. са насочени директно срещу него

Цацаров отрече, че става дума за промени, насочени към личността на председателя на ВКС, който често отказва да следва "правата" линия на ВСС.

"Пълна и целенасочена измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС)", каза Цацаров, цитиран от "Фокус". 

Според Цацаров "нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи". Главният прокурор подчерта, че създадените правила пазят сегашният и който и да е друг председател на ВКС.

"Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго", каза още той. 

"Кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол", каза още Цацаров.

Според него това не означава, че предложеното от Данаил Кирилов е съвършено.

"Дайте да не го разкъсваме. В крайна сметка дискусиите ще дадат истината", добави Цацаров.