Горещините, които обхванаха голяма част от Европа днес, ще се усилят. Температури над 40 градуса се очакват във Франция и Испания до пика на температурите в четвъртък и в петък, предаде Франс прес.

Метеоролозите предрекоха температури от 42 градуса Целзий  в пет северни испански провинции. Властите обявиха оранжева тревога (сериозна опасност) за всичките десет провинции в централната и северната част на страната.

Уличен електронен термометър в Щутгарт отчете днес нетипична за града температура, която продължава да се качва. Снимка АП / БТА

Испанската телевизионна верига ТВЕ нарече пристъпа на жегите "адската седмица".

Във Франция температурите продължават да се качват днес, като максималните са между 35 и 39 градуса Целзий в две трети от страната, особено на юг и на изток.

Организацията "Метео Франс" твърди, че толкова ранни и силни горещини не е имало от 1947 година насам.

В Берлин животните в два зоопарка е трябвало да бъдат обливани с вода, а полицаите са поискали да отиват на работа с къси панталони и сандали.

В Бранденбург полицията е задържала мъж упраляващ скутер чисто гол.

Дошлата от Сахара гореща вълна, която е безпрецедентна за юни, ще се засили още в работните дни до края на седмицата, прогнозират метеоролози, цитирани от АФП.

Дори тиролският град Инсбрук в австрийските Алпи отбеляза температурен рекорд от 36,7 градуса Целзий. В Женева живакът се качи над 35 градуса.

На това ниво са и температурите в балтийските страни, където се очакват бури.

"Световните температури се увеличават заради промяната на климата и с нея се създава вероятност за вълна от екстремни горещини", коментира за АФП Лен Шафри, професор по климатични науки от университета в Рединг.

Според специализирания Климатологичен институт в Потсдам най-горещите лета в Европа от 1500 година насам са записани през ХХI век - през 2018, 2010, 2003, 2016 и 2002 година.

АФП припомня, че през 2003 година горещините доведоха до смъртта на 15 000 души.

Всекидневникът "Монд" излиза днес с прогноза, че 50 градуса Целзий могат да достигнат летните температури в Европа до края на столетието, ако глобалното затопляне продължи.