Съединените щати водят тайни преговори със Северна Корея за уреждането на трета среща между лидерите на страните, съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, цитиран от Ройтерс.

Според него няма причина да се говори за "пат" в отношенията между Вашингтон и Пхенян, само защото не са се провеждали официални разговори за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Тръмп и Ким се срещнаха в края на февруари в Ханой, Виетнам, но не успяха да постигнат сделка, тъй като комунистическата страна настоява за вдигане на американските санкции, а САЩ призовават за пълна денуклеаризация.

"И двете страни водят диалог за трета среща", заяви Мун. "Важно е да се отбележи, че тайните разговори са провеждани с взаимното разбиране за изразените позиции на срещата в Ханой", обясни той.

Президентът добави, че Вашингтон е отправил предложение за среща на работно равнище, като е призовал Пхенян да се върне на масата за преговори "възможно най-скоро".

Мун се опитва да играе ролята на медиатор между двете държави, като се опитва да убеди Северна Корея да предприеме ядрено разоръжаване, а в замяна САЩ да вдигнат санкциите и да ѝ гарантират, че няма да я атакуват. 

Мун не обясни кога и по какъв начин е било отправено предложението на САЩ. Но държавният секретар на Майк Помпео обяви, че "е много възможно" преговорите между Тръмп и Ким да бъдат подновени, след като държавният глава на Щатите изпрати писмо на лидера на Северна Корея.

Официалната информационна агенция на КНДР съобщи, че писмото на Тръмп има "отлично съдържание" и че Ким "сериозно ще го обмисли".

Следващата стъпка

Стефан Бийгън, специален пратеник на САЩ за Северна Корея, който участва в преговорите преди Ханой, ще пристигне в Сеул в четвъртък за среща с представители на Южна Корея, преди да се присъедини към Тръмп, който ще кацне в страната през уикенда.

Президентът на Щатите обмисля да посети демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи. Там бе проведена историческата първа среща между Ким и Мун през 2018 г.

Между двете държави така и не е подписан мирен договор след края на Корейската война през 1953 г. - има само примирие.

Американски представител обаче обяви, че Тръмп няма намерение да се срещне с Ким по време на пътуването и отказа да коментира дали президентът въобще ще посети демилитаризираната зона.

"Възстановяването на преговорите между Северна Корея и Съединените Щати ще бъде следващата стъпка. Вярвам, че всички парчета са на мястото си, за да се случи това", сподели Мун.

След провала на срещата в Ханой Пхенян възобнови ограничените опити с оръжия и демонстрира сдържаност пред перспективата за възобновяване на диалога с Вашингтон и Сеул.

Северна Корея поддържа позицията, че ядрено разоръжаване ще трябва да бъде предприето и от САЩ, които са поставили Япония и Южна Корея под закрилата си. Вашингтон настоява само КНДР да се откаже от ядрените си арсенали.

Мун отбеляза, че Ким му е споменал, че желае "да финализира процеса по ядрено разоръжаване възможно най-скоро и да се концентрира върху развитието на икономиката".

Президентът на Южна Корея призова Северна Корея да се откаже от "пасивната позиция", която е заела след срещата в Ханой и да спази обещанията си.

"Като отговори на предложението на САЩ за преговори, тя също ще демонстрира решителността си за денуклеаризация", оповести той.