Специална европейска агенция ще оказва помощ на страни членки на ЕС, ако те станат жертва на кибератака.

Това ще бъде възможно от утре, когато ще влезе в сила Актът за киберсигурност, обяви еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Става дума за ЕНИСА – Европейската агенция за киберсигурност.

„Този акт дава повече данни не само на европейските граждани и бизнес, но и на Европа като лидер в тази сфера. За по-малко от две години успяхме, от една страна да превърнем от времененн в постоянен мандата на ЕНИСА. Тя ще бъде с увеличен финансови човеки ресурс. Но и за първи път ще има нови оперативни задачи", обясни Мария Габриел специално за Клуб Z.

Ако една от членките на ЕС е жертва на кибератаки, тя много бързо може да използва експертизата на Агенцията. Така ЕНИСА ще установи уязвимите места и ще да предложи решение на проблема. Досега това не е било възможно, тъй като ЕНИСА е била по-скоро форум за споделяне на добри практики.

Но страните от ЕС могат да се обръщат към Агенцията и без да са жертви на кибератаки. Органът може да им помогне как да не пострадат.

„Другата голяма новина е, че за първи път ще имаме европейска система за сертифициране за киберсигурност на продукти“, изтъкна българският еврокомисар.

Европейските граждани вече ще могат да знаят на какво ниво на сигурност отговаря продуктът, който ще си закупят. А за европейският бизнес за първи път сертификат, валиден в една страна членка, ще важи на цялата територия на ЕС.

„Т.е. няма да се сблъскват 27 административни процедури. Няма и да ги има сегашните разлики в сертификата между 150 000 и 400 000 евро“, обясни Габриел.

През следващите седмици предстои Еврокомисията да публикува покана за създаване на група, която да работи заедно с ЕНИСА, за да може да бъде създадена програма за следващите приоритети. Най-важното е да се реши с кои сертификати ще се започне - дали ще бъдат 5G, дали нещо друго.