Столичният кмет Йорданка Фандъкова е освободила от работа архитект Влади Калинов, "узаконил" спорните пристройки на терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Фандъкова е върнала и за ново разглеждане акта на районната администрация, установила нарушението.

Това обяви самата Фандъкова в профила си във фейсбук.

"Днес поисках обяснения от директора на дирекция "Общински строителен контрол" – арх. Калинов, за проверката за законността на два навеса, собственост на Пламен и Ирена Димитрови на ул. "Проф. Г. Павлов" 21 в кв. "Гео Милев". Получих обясненията за решението да прекрати проверката, както и оставката му, която приех. 

Връщам за ново разглеждане акта на район "Слатина", които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. 

Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", написа Фандъкова.

Както Клуб Z писа преди ден, материал на бТВ показа, че постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев няма да бъдат съборени, защото актът за разрушаването им е отменен от Столичната община. Това става известно в деня, в който КПКОНПИ обяви, че не е открила нарушения при нито един замесен политик в аферата "Апартаментгейт".

През април "Контрол по строителството" на столичния район "Слатина" установи, че има проблем с терасата с барбекю на Пламен Георгиев и издаде акт за събаряне на няколко надстройки. Причината е, че строежът е извършен без издадени строителни книжа, а покривната му конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина.

Пламен Георгиев обжалва акта. Но на 12 юни директорът на строителния контрол на голямата община Влади Калинов я обезсилва със своя заповед.   

За терасата върху покрива на жилището на шефа КПКОНПИ Пламен Георгиев първи съобщиха от "Антикорупционен фонд". Спред организацията Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент. Пламен Георгиев опроверга твърдението - било обща площ. Но започна проверка за законността на навеса.

В разгара на скандала "Апартаментгейт" премиерът Бойко Борисов призова Георгиев да излезе в отпуска, докато се направи проверки от НАП и прокуратурата. Те все още не са приключили.