Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Това каза при откриването на втория Пловдивски икономически форум премиерът Бойко Борисов, съобщава "Фокус". След което сравни Гоце Делчев с Че Гевара.

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов.

През последните седмици споровете около личността и революционната дейност на Гоце Делчев се превърнаха в актуалната ябълка на раздора между България и Северна Македония и спъват работата на съвместната комисия. Македонският президент разбуни духовете в собствената си страна като в интервю заяви, че Гоце Делчев е бил българин.

Безспорна историческа истина е, че Гоце Делчев се самоопределял като българин. Това каза в петък президентът на Македония Стево Пендаровски, съобщи focus.mk. Той обаче допълни, че също така историческа истина е, че Делчев се е борил за македонска държава

 
Според Борисов на Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.

"По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“, продължи той.

Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България.

„Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов.

Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения.

„Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат‘, подчерта още Борисов.

Пред представителите на бизнес средите той изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели и припомни, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната.

„Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, продължи той. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка.

Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в града на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други. Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.

Кой е Че Гевара

Ернесто Гевара,  известен най-вече като Че Гевара или Че е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка и един от ръководителите на Кубинската революция.

След завземане на властта в Куба през 1959 година е назначен за прокурор на революционен трибунал, който екзекутира стотици служители на предишния режим, обвинени във военни престъпления. Той също така създава трудово-възпитателни лагери. Заема различни важни постове в правителството на Куба – президент на националната банка, главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили и дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

През 1965 година се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго, а след това за Боливия, където се опитва неуспешно да помогне на революционната партизанска борба и да разпали нови социални революции. Две години по-късно е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.