Татяна Дончева е юрист и лидер на партия „Движение 21“. Клуб Z ще публикува разговора с нея в две части. 

- Г-жо Дончева, тази година се навършват три десетилетия от т.нар. преход. Каква е вашата равносметка?

Не е така наречен. Той е реално състоял се по начин, по който ние не харесваме, по продължителност, която не сме очаквали, и с резултати, които днес ни се виждат съмнителни и незаслужени. Поне на по-голямата част от хората така им изглежда. 

- В какво се изразява симптоматиката на прехода?

Когато започнаха промените, аз бях на 30 години и смятах като повечето хора, че за 5-6 години ще се справим. Поне така ни изглеждаше съотношението в битието между нас и ония, към които се стремим. Не сме си представяли, че ще се върнем назад по отношение на битието си. А за много от хората се случи точно това.

Второ, ние не знаехме как нашата социалистическа планова икономика ще стане пазарна, но не сме си представяли, че тя ще се изроди в грабеж. А се случи точно това. Не сме и помисляли, че начело на грабежа ще бъдат представители на бившата управляваща върхушка. А по онова време пред нас те са изповядвали идеи за социална справедливост. Дали са одобрявали политическото устройство, дали са си представяли, че икономическите отношения трябва да останат такива, каквито бяха, или са видели по света някакви други възможности, аз това не знам. Но не знам някой около мен да си е представял, че тези хора могат да оглавят грабежа в свой интерес и в интерес на своите деца, шофьори, приближени, секретарки и прочие подобни.

- Кои обществени сфери претърпяха завършена промяна? 

Трансформацията от социалистически в капиталистически отношения смятам, че е факт. Трансформацията от социалистическа планова икономика в пазарна е факт. Отначало беше факт и трансформацията на политическата система от управление на една партия, закрепено в Конституцията, към многопартийна система и политически плурализъм със свобода на словото и други атрибути на системата, към която се стремяхме. Даже ми се струва, че това беше постигнато дори преди икономическата транформация. Сега, през последните 5-6 години, виждам завой към старото време. 

- Какъв е този завой?

Изразява се в няколко видими и с просто око белега. Първо, зад всички парламентарно представени политически сили стои една и съща група на бившата управляваща върхушка. Това беше постигнато през годините по доста хитър и очевидно ефикасен начин. Те управляват както ГЕРБ през Бойко Борисов и приближената му СИК, така и БСП. Така и ДПС, така и "патриоти", ВМРО, а за Марешки да не говорим. Тези хора като външнополитическа ориентация са заклети русофили... или поне така казват. Но тяхното русофилство се изразява по-скоро в любов към модела на Путин за правене на капитализъм. За възможност капитализмът да бъде назначен държавно – това е ясно, че е използвано в началото на прехода. Но сега много голямата зависимост между възможността да управляваш бизнеса и връзката ти с управляващата партия просто е натрапчива. 

- Кой е този елит, кои са тези елитарни групи?

Този елит е свързан, първо, с бившата комунистическа партия, нейното политбюро и фигури от нея. И второ, с определени хора от бившата ДС, които от началото на прехода транформираха властовия си ресурс в политическо влияние и винаги са упражнявали такова вече 30 години. Някои казват, че те вече са много възрастни и не биха могли да направят нищо. Но според мен това е повърхностен прочит. Става дума за мрежа за влияние, създавана, модифицирана и развивана 30 години и преди това.

- Имат ли влияние върху икономическите процеси и бизнеса? Как се проявява то? 

Продукт на тези хора е Бойко Борисов и неговото възкачване. Предаването на политическата власт в ръцете на мутрите е логичен процес. Защото след като приключи присвояването на бившата държавна собственост от тези хора, за които говоря, те трябваше да намерят човек, който да им я пази. Дали правилно са го намерили - предстои да видим. Защото аз не изключвам вероятността мутрите да им вземат собствеността, те имат всички външни държавни възможности да го направят. Дали онези, които са извадили Бойко Борисов да им пази собствеността, съзнават това и дали вече могат да го променят, имат ли някакви механизми, за да го възпрат, това не знам. 

- Кои са видимите проява на овладяването на икономиката?

След като се приключи с държавната собственост и след като бяха назначени капиталистите, от няколко години тече процес на преразпределение на така раздадената собственост и на така назначените капиталисти. Смятам, че периодът на преразпределение започна със смъртта на Илия Павлов и с прибирането на собствеността на „Мултигруп“ у Николай Вълканов и в Ахмед Доган. Втори такъв видим напън беше смъртта на Емил Кюлев и прибирането на неговата собственост в други ръце – някъде при Цветелина Бориславова, някъде при Иво Прокопиев, някъде при други. Такъв процес на преразпределяне течеше и когато имаше серия отвличания на знакови хора.

Същото преразпределяне имаше и при фалита на КТБ и разделянето на нейните активи по някакъв друг начин. Общото между „Мултигруп“, империята на Емил Кюлев, империята на Цветан Василев е концентрация на знакова собственост в едни ръце и след това по най-лесен начин на нейното разделяне и транформиране. Ако няма такава концентрация в едни ръце, трансформирането би ставало по-трудно с много повече врътки, условности и много по-пазарни механизми. Защото и в западния свят има смяна на собственост, когато не се управлява добре.

- Днес в кои кръгове се концентрират огромна собственост и финансови активи?

Около СИК и около Делян Пеевски. Под СИК и Пеевски имам предвид и други хора и се надявам, че интелигентните читатели ще се сетят за какво става дума. Тази акция срещу определени бизнесмени, които трябва да отговарят за нещо, по-скоро прилича на несъставомерно (деяние, което не е престъпно, бел. ред.). Защото не е престъпление зле да си управляваш собствеността. Последицата от лошото управление на една собственост е нейната загуба. Тези хора се преследват, за да се откупят и да им бъдат прибрани собственостите. Има други, които загубиха собствеността си или я предадоха доброволно. Оставиха им някакви милиони, с които да преживяват добре. Има и такива. Този процес няма да спре сега. Но той изключително много пречи за установяване на нормално функционираща икономика. Защото ако икономиката функционира нормално, тогава ще имаме други икономически резултати.

- А защо не функционира нормално?

С идването на мутрите и режимът стана мутренски с мутренските правила. Бащицата казва - това се прави, това не се прави. На еди-кого си му купуваме суперкомпютър, другите да си правят сметките. Този капитализъм по руски образец ще доведе до упадък. Ние сме поискали пазарни отношения, за да може по друг начин да си устроим държавата, да дадем път на талантливи, предприемчиви, активни хора, които биха могли това да го правят добре. Съчетаване на лоши бизнес решения с лоши държавни решения ще ни държи дълго време в периферията на Европейския съюз и последни по БВП, стандарт на живот, заплати и ниво на пенсиите. Място за предприемчив човек, който иска да прави бизнес, няма. Те просто ще му го вземат и ще го накарат на хиляда места да се откупува.

КРАЙ НА ПЪРВА ЧАСТ

(Втората част на интервюто с Татяна Дончева четете в петък, 28 юни.)