Премиерът Бойко Борисов има устойчиво по-висока подкрепа, отколкото получава собствената му партия ГЕРБ, докато лидерът на опозицията Корнелия Нинова през последните месеци се радва на по-малко доверие в сравнение с оглавяваната от нея БСП.

Това е един от изводите на съвместното национално представително проучване на бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1001 пълнолетни българи в периода 11-19 юни по метода на пряко лично интервю, съобщава телевизията.

Добромир Живков от агенцията посочи в студиото на "Тази сутрин", че при Нинова разделянето на личния от партийния рейтинг започва с излизането на БСП от парламента, като ножицата се разтваря от вътрешните противоречия и оттеглянето на оставката. Левицата напусна през февруари Народното събрание и се върна след евровота. Мнозина от съпартийците й и симпатизантите оценяваха това действие като грешка. След загубата на изборите пък тя първо хвърли лидерската си оставка, а после я оттегли.

В същото време, ако ГЕРБ понася тежък удар с "Апартаментгейт" през април и май (когато според социолозите даже БСП я изпреварваше по подкрепа), то скандалът с имотите на властта на практика не нанася щети на личния рейтинг на Бойко Борисов. Според "Маркет линкс" така премиерът е "успял буквално да обърне политическия тренд в страната".

"Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява – и да управлява със здрава ръка", коментира Живков.

След евровота електораланата подкрепа за основните партии се запазва на сходни нива. При избори днес ГЕРБ би взела 30,6% от гласовете, БСП – 28,9 на сто, ДПС – 8%, "Обединени патриоти" – 6 на сто. "Демократична България" към момента е с шанс за представителство в Народното събрание с 5,3%, а "Воля" е на ръба с 3,3%.

"Евроизборите не доведоха до успокояване на социалното напрежение, което се трупа от около година", подчерта обаче Добромир Живков.

Той отбеляза, че огромна част от българите смятат, че страната не се развива в правилната посока – песимистите са два пъти повече от оптимиститите.