През тази седмица ГЕРБ извади над 6,5 млн. лв. само за няколко часа и ги върна в хазната. На ДПС пък му отне само няколко дни, за да извади над 1,6 млн. лв. и също да ги върне в хазната.

Няколко извода:

1. ГЕРБ и ДПС са най-богатите партии в България. Дори БСП, която е втора политическа сила, им диша прахта във финансово отношение. Корнелия Нинова каза, че партията ще върне надвзетата субсидия от следващите траншове.

2.  ГЕРБ и ДПС няма как да отрекат, че по отношение на финансите те са в коалиция, макар и виртуална. Коалиция на богатите. Задкулисната им политическа и икономическа също става все по-явна, все по-предкулисна.

3. ГЕРБ и ДПС бяха на път да ликвидират субсидията на партиите и това явно не е случайно съвпадение. Партии, които са в състояние да хвърлят милиони като пенсионер от тераса, след телефонно обаждане от измамници, явно могат да минат и без държавни субсидии.

4. ГЕРБ и особено ДПС явно не харчат много по предизборни кампании, което е основното перо на партиите от държавните субсидии. При ГЕРБ обяснението за това е ясно - Бойко Борисов е привлекателна фигура за медиите, не му се налага да дава пари за кой знае каква реклама по време на кампания, а субсидията на ГЕРБ е огромна. ДПС получава от държавата далеч по-скромна сума и именно за това е интересно как партията успя да се раздели с 1,6 млн. лв., без да и мигне окото. ДПС разчита не толкова на предизборни кампании, колкото на строг ежедневен контрол върху електората - битов, икономически, религиозен, етнически и т.н. Вярно, колкото за парлама, като дойдат избори, тръгват с автобуси да обикалят страната.

5. И едно съвпадение, което няма как да не се набие на очи. Сумата, която ДПС върна на хазната, е приблизително същата, която почетният председател на движението Ахмед Доган плати за 70% от ТЕЦ "Варна" - 1,5 млн. лв.. Горе-долу толкова бе хонорарът на Доган за "Цанков камък", макар и малко по-висок - 1,9 млн. лв.