Руски пътнически самолет АН-24 извърши днес аварийно кацане в северната част на руската република Бурятия, командирът на самолета и бордовият инженер загинаха, но пътниците са живи, съобщи ТАСС като се позова на прессекретаря на президента на Бурятия Алексей Фишев.
Самолетът е кацнал на летището в Нижнеангарск. Спасени са 42 възрастни и едно дете. 22 пътници са ранени, съобщи прессекретарят. Няма тежко пострадали, а само с леки травми.
Самолетът на авиокомпания "Ангара" е излетял от Нижнеангарск за Улан Уде по-рано тази сутрин.
След излитането единият двигател отказал и екипажът взел решение да се върне на летището. По предварителна информация при кацането машината излязла от пистата и се сблъскала с постройка, след което избухнал пожар.

"Летяхме и минути преди кацане се изключи левият двигател", разказва оцелял от авиокатастрофата. "Но не се уплашихме, защото помислихме, че така трябва. Направихме кръг над пистата и се насочихме за кацане. Обаче не успяхме да спрем, минахме през цялата писта и се ударихме", свидетелства Вячеслав Першин, цитиран от Нюз.ру. Той подчерта, че екипажът не бил предупредил пътниците за аварийната ситуация.

Спасена жена си спомня:

"Докато беше в полет, самолетът не гореше, летеше нормално. Но като се приземи се вряза в едно здание, пътниците се разбягаха. След това носът на самолета се запали. Дойде пожарна. После и втора. Стекоха се и местни жители, които помагаха на пасажерите".

Загиналият командир на самолета Владимир Коломин е бил опитен летец. Имал е над 15 000 летателни часа и трудов стаж от 34 години.

Преди да кацне екипажът е докладвал, че системата за управление е отказала. 

Започнало е разследване на катастрофата. По предварителни данни пилотите са действали точно според указанията за аварийна ситуация. Но техническите проблеми са довели до авиокатастрофата.