Най-късно до понеделник Министерството на финансите ще представи проект за актуализация на бюджета за 2014 г., съобщиха за Клуб Z източници от правителството.

В момента експерти от ведомството, ръководено от Румен Порожанов, работят почти денонощно, за да подготвят необходимите промени.

По закон служебното правителство не може да прави промени в бюджетните параметри. Но още в началото на встъпването си в мандат, служебното правителство обеща да направи ревизия на бюджета, която да бъде оставена за разглеждане на редовния кабинет след изборите на 5 октомври.

Според запознати, основният проблем е как с тази ревизия да не бъде прехвърлен прага от бюджетен дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт, при което срещу България ще бъде открита процедура по свръхдефицит от Брюксел. Подобно нещо се случи през 2010 г. заради "дупката" в държавните финанси от 3,9% през 2009 г.

Ревизията на бюджета е необходима заради влошените държавни разходи, както и запълване на дефицита от 2,7 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете във банките при евентуален фалит на Корпоративна търговска банка.

Според запознати, промените ще са близки до тези при предложената през юли от кабинета "Орешарски" ревизия на бюджета, които бяха бламирани в парламента от депутатите от БСП.

Очаква се увеличение на държавните разходи с до 800 млн. лв. за да бъдат компенсирани орязаните бюджети на министерствата, както и емитирането на нов дълг до 3,5 млрд. лева. Прогнозата за бюджетен дефицит е в рамките на 2,9-2,9% от БВП.