САЩ не искат война с Иран, стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори в края на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки на пакта в Брюксел.

От българска страна участва зам.-министър Атанас Запрянов.

„Важно послание е, че САЩ дадоха много ясно да се разбере, че не искат война. Те заявиха много ясно, че са готови да разговарят с Иран без предварителни условия“, каза Столтенберг.

Вашингтон обаче няма да толерира нови инциденти като нападенията срещу петролните танкери в Оманския залив, за които обвинява Техеран.

Оказа се, че само реди седмица американският президент Доналд Тръмп е бил готов да заповяда удари срещу Ислямската република, но в последния момент се отказал. 

За първи път в такава среща е участвал новназначеният временен шеф на Пентагона Марк Еспър. И първите му думи били, че САЩ не искат война, споделиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

След Еспър се изказали и представителите на други 5 страни от НАТО. Първо френската военна министърка Флоранс Парли поискала от него пактът да не бъде замесван във военни действия срещу режима в Техеран.

Турският представител Хулуси Акар изтъкнал, че е по-добре да се води диалог, отколкото да се налагат санкции.

Марк Еспър повторил обвиненията на САЩ, че Иран стои зад атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив. Той обаче не представил никакви доказателства за това.

 

Другият обсъждан днес важен въпрос е бил този за Афганистан. Осигурено е финансирането за афганистанските сили за сигурност до 2024 г, увери Столтенберг. Подготвена е и предстоящата догодина смяна на състава на войските на пакта в тази страна.

„Ще останем в Афганистан, докато е необходимо. Заедно ще вземем решение за бъдещето на мисията“, заяви генералният секретар.

Според него възможността за постигането на мирно споразумение между правителството в Кабул и талибаните е по-голяма от когато и да било. Това обаче не означава, че ще се стигне до споразумение.