Американският президент Доналд Тръмп нарече германската канцлерка Ангела Меркел "голяма моя приятелка", докато двамата се отправяха за двустранни разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, предаде ДПА.

"Тя е фантастична личност, фантастична жена и за мен е радост, че съм неин приятел", каза Тръмп. Той похвали търговските отношения между САЩ и Германия.

Обикновено Тръмп е критичен към търговския дефицит на САЩ с Германия.
Меркел говори за германските инвестиции в САЩ и каза, че ще повдигне въпроса с Иран в разговора си с Тръмп.
Американският президент каза, че предпочита да бъде с Меркел, отколкото да гледа кандидат-президентския дебат на Демократическата партия в САЩ.
Белият дом съобщи, че двамата са обсъдили "широк спектър от въпроси, включително опасните действия на Иран в Близкия изток, стабилизацията на Либия, на Сахел, а също така и подкрепата за икономическа реформа в Украйна", предаде ТАСС.

"Двамата лидери също така обмениха мнения относно преговорите с Китай и установяването на справедливи стандарти за глобална търговия", добави Белият дом. 

Тръмп, Абе и Моди се поздравиха с почукване на юмруци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, японският премиер Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра Моди се поздравиха едновременно с почукване на юмруци, вместо с ръкостискане, в началото на тристранната им среща в Осака, съобщи ДПА.
Тръмп се пошегува, че иначе е щяло да има спорове кой с кого да се здрависа пръв. Американският президент нарече и двамата "мои много добри приятели" и ги поздрави за неотдавнашните изборни победи.
По думите на Тръмп тримата ще обсъждат търговски въпроси и ситуацията около Иран. Той обаче не отговори на въпрос на репортер за това дали ще наложи мита на японски автомобили, а само каза, че резултатът от преговорите ще бъде "положителен". 
След това Тръмп ще има среща на четири очи с Моди. На път за Япония Тръмп поиска Индия да премахне наложени неотдавна мита на вносни стоки от САЩ.
Има потенциал трите страни да сформират блок, който да се противопостави на Китай, отбеляза БТА.