Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев не е знаел, че навесите над известната му тераса в столичния квартал "Слатина" са незаконни, каза тази сутрин кметицата Йорданка Фандъкова.

"Има нарушение, допуснато през 2007 година по вина на строителя", каза Фандъкова в интервю за Нова телевизия. "Настоящият собственик няма отношение към това... Настоящият собственик не е подозирал, че покривите са незаконни."

По думите й това не значи, че нарушението може да бъде отминато и затова е издадено предписание за събаряне на навесите, под които има сауна и барбекю.

Фандъкова каза, че "не може да остане съмнение за прикриване" на беззаконието от страна на Столичната община и това е наложило оставката на шефа на строителния надзор в общината арх. Влади Калинов. Той се е съгласил процедурата по събарянето да бъде прекратена.

По думите й той е "много компетентен", но се съгласил, че има нарушения.

Георгиев излезе в отпуск в началото на т.нар. Апартаментгейт, след като през април се установи, че не е декларирал въпросната тераса като част от имотите си.

Отговаряйки отново на въпроси за ремонта по ул. "Граф Игнатиев" в центъра на София, Фандъкова разясни, че преустройството е било на обща площ от 40 декара и на 15 от тях има "участъци с недобре изпълнена дейност". За 5% от тези 15 декара изпълнителят е глобен.

Фандъкова каза, че пороят по ул. "Солунска" при последния силен дъжд в София бил причинен от две запушени шахти. Тя разясни, че в столицата има 33 000 шахти, а след бурята имало 20 сигнала за наводнени участъци.

Кметицата заяви, че няма да допусне ново строителство в Борисовата градина и че гаранция за това може да бъде само приемането на подробен устройствен план от Столичния общински съвет. 

Тя каза, че паркът трябва да се "да се запази максимално във вида, в който го познаваме", и "ново строителство да не се допуска".

Що се отнася за някогашната къпалня "Мария-Луиза", Фандъкова отбеляза, че "с плана казваме на собствениците, че можете да правите само лятна къпалня във вида, в който е била", и всякакво друго строителство в района е недопустимо.

Фандъкова не каза дали ще се кандидатира за нов мандат на местните избори наесен.