Конкурсите за пет от общо 6 мултиплекса у нас почти сигурно ще бъдат отменени и ще трябва да се проведат нови тръжни процедури, научи Клуб Z. Тази информация е коментирана неофициално от юристи на делото Европейската комисия срещу България. Днес Съдът на европейските общности в Люксембург заседаваше по темата за цифровите разрешителни.

Самият факт, че делото бе изключително кратко е достатъчно показателен, че на съдиите всичко по казуса им е ясно. Конкурсите ще бъдат отменени, като изключение може да бъде допуснато само за един от мултиплексите на "Тауърком", заяви източник на Клуб Z.

Европейската комисия поиска от Европейския съд да отмени конкурсите като опорочени, тъй като при провеждането им по време на управлението на Тройната коалиция и на ГЕРБ в конкурсната документация са били записани дискриминационни условия, които противоречат на европейското право.

Каква ще е окончателната присъда ще стане ясно след 1 до 3 месеца. Тогава трябва да е готов докладът на генералния адвокат на Съда на европейските общности. Неговите констатации в над 90 % от случаите стават текст на бъдещата присъда.

В медийни публикации фирмите, спечелили конкурсите за мултиплексите, често се свързват с чакащия екстрадиция за България мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.