Докато в Европа и САЩ петото поколение интернет изниква само в най-големите градове, Южна Корея пусна 5G на единствената си сухопътна граница - северната, съобщи Ройтерс.

Демилитаризираната зона, една от най-тежко охраняваните гранични зони в света, разделя Северна и Южна Корея вече десетилетия. Корейската война завърши преди близо 70 години, но с прекратяване на огъня, не с мирен договор. 

Целта на оператора KT Corp е да даде достъп до по-добър интернет на хората в провинциалния район, както чисто потребителски, така и за да могат да ползват най-новите технологии в земеделието - например да наблюдават и напояват селскостопанските култури от разстояние.

Сигналът от пето поколение обаче няма да минава границата - службите за разузнаване на Южна Корея са провели обстойни тестове, за да гарантират това.

От другата страна на границата хората не могат да напускат домовете си и дори да работят на полето без да бъдат придружени от военна охрана.

Южна Корея съвсем скоро ще стане първата страна с пълно покритие на 5G, което има потенциала за до 20 пъти по-бързи скоростти от предишното поколение мобилна връзка.