Преди няколко дни руският президент Владимир Путин подписа указ, който е със силата на закон и нанася тежък удар върху икономиката на една чужда държава. За да защити национални интереси, стопанинът на Кремъл забрани полети на самолети на руски авиокомпании до Грузия. Така руски граждани вече не могат да летят до Грузия с преки полети.

Причина за забраната бяха масови демонстрации срещу изказване на руски депутат в грузинския парламент. След войната в Грузия през 2008 г. Москва и Тбилиси скъсаха дипломатическите си отношения. По време на руската инвазия де факто Русия продължава да държи под окупация 20 на сто от грузинската територия. Москва призна непокорните провинции Абхазия и Южна Осетия като независими държави, чиято политика в действителност се прави в Москва.

Малката държава Грузия с население от 3,7 милиона се стреми към сближаване с ЕС и НАТО, но същевременно желае стабилизиране на икономическите отношения с Русия.

В момента 60 на сто от грузинските марки вина се изнасят в Русия. Същеврменно страната се превърна в притегателен център за руски туристи. През 2018 г. Грузия беше посетена от 1,4 милиона руски туристи. Да припомним, че по съветски времена за гражданите на СССР Грузия беше нещо като Италия. Въпреки настоящото политическо напрежение между Москва и Тбилиси руснаците обичат страната на виното и слънцето.

Грузия е атрактивна и поради факта, че в болшинството си местното население разбира руски. Този факт улеснява и туристи от други бивши съветски републики, като Украйна.

Въпреки усилията на Тбилиси да привлече посетители и от други държави, европейците не намират Грузия за атрактивна туристическа дестинация. Техният брой възлиза на близо 360 000 годишно. Редом с руснаците туристи идват от Турция и съседните на Грузия държави Армения и Азербайджан.

Указът на Путин ще е крайно болезнен за Тбилиси. Според експерти грузинската икономика ще губи между 100 и 250 милиона долара годишно или около 6 на сто от приходите на страната. Но в действителност цифрата може да се окаже и далеч по-голяма. Само през миналата година руските туристи са похарчили в Грузия сума, равняваща се на 632 милиона евро.

С указа си Путин нанася удар върху управляващата в Грузия от 2012 г. партия “Грузинска мечта” на олигарха Иванишвили, който поддържаше бизки отношения с Русия. Противниците му го наричаха отявлен русофил. През изминалите години обаче Иванишвили попадаше под все по-голям натиск. При това вътрешната политика играеше по-голяма роля в сравнение с външната. Така поне смята експертът по Кавказ Томас де Уол.

Противниците на Иванишвили го обвиняват, че монополизирал властта в цяла Грузия. В момента в страната няма нито един кмет от опозицията. Иванишвили въведе правна реформа, по силата на която упражнява контрол върху съдии и съдилища на всички нива.

През 2018 г. икономическият ръст на Грузия възлезе на 4,8 на сто, но далеч по-малко в сранение с 2000 г. Отново се възвръща корупцията, преборена до голяма степен от тогавашния президент Михаил Саакашвили.

Грузинците са бесни от корупционни скандали в общините. Според актуални социологически проучвания някогашната надежда Иванишвили сега е най-недолюбваният политик. Твърде вероятно е да загуби властта си на парламентарните избори догодина.

Защо точно сега Путин нанася удар срещу политик, който се застъпва за нормализиране на отношенията между двете държави?

В действителност Путин не се интересува от стабилни отношения с Грузия. Дори прагматичното правителство на Иванишвили не иска да се подчини на Путин, като признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия. В този смисъл нестабилността в страната е добра новина за Путин.

Същевременно неговата демонстрация на сила е послание и към други бивши съветски републики. Единственото сигурно е кой ще играе по свирката на Путин. Всички останали по всяко време трябва да очакват лоши изненади.