Сърдечните трепети са голяма загадка и много пренебрегнати хора така и не разбират защо някой не е приел любовта им. Американски учени установиха, че това важи и за отношенията ни с кучетата, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследване как се осиновяват животните в приюти разкри, че хората често отиват с определена представа за кучето, което искат да вземат, но когато видят питомците, променят мнението си. Някои фактори са по-важни, като определящи се оказват възрастта и игривостта, а цветът и чистокръвността не са толкова решаващи.

"Както е известно от експерименти със серийните срещи за запознанства, физическата привлекателност е много важна - каза Саманта Коен от университета на Индиана. - Повечето хора също търсят красиво или добре изглеждащо куче."

Учените са разделили кучетата на базата на 13 характеристики - възраст, пол, цвят, размер, чистокръвност, предишно обучение, нервност, склонност да защитават, интелигентност, възбудимост, енергия, игривост, дружелюбност. Те оценили и предпочитанията на 1229 души, посетили кучета в приют за животни.

Някои хора отиват в приютите с фиксидея какво трябва да е кучето им и често пропускат подходящ любимец заради търсене на определена черта. Много често се случва и едно и също животно да бъде описвано по различен начин от приюта и клиентите. Това важи и за обективни черти като цвят или за субективни като послушание и игривост.

Клиентите, които не са гледали преди това куче, често интерпретират погрешно някои сигнали. Игриво куче в приюта след това у дома може да се окаже истински разрушител.

Освен това кучетата са много стресирани в приютите. Затова преценката за характера им там прилича на покана за любовна среща на базата на ораторски умения, пише БТА.