Презапасяването осигури ръст на британската икономика в първото тримесечие на годината, тъй като компаниите и потребителите са загрижени, че кралството ще напусне ЕС без сделка, предаде Блумбърг.  

Националната статистическа служба на Обединеното кралство обяви, че БВП е нараснал с 0,5 процента през първото тримесечие на 2019 г., докато през последното на 2018 г. - с 0,3 процента.

Службата посочва, че растежът на сектора на услугите се е забавил с до 0,3%, докато строителството се е увеличило с 1%. Растежът на потребителските разходи пък се е ускорил до 0,7% от 0,3% в края на 2018-а година, а държавните разходи са се повишили с 1,4% след растеж с 1,3% през предходното тримесечие.

Други числа показват, че дефицитът по текущата сметка се е увеличил до 30 милиарда паунда или 5,6 процента от БВП.

Вносът на стоки е нараснал с почти 10 процента, въпреки че статистици обясниха, че голяма част от увеличението се дължи на специфични стоки като немонетарно злато. С изключение на тези ефекти дефицитът по текущата сметка е 3.7 процента.

Производството е нараснало с 1,9 пункта през първото тримесечие, най-много за почти 20 години, тъй като фирмите са внасяли стоки преди първоначалния краен срок за "Брекзит" -  29 март. С удължаването на срока за напускане обаче, "махмурлукът на презапасяването" почти сигурно ще засегне икономиката през второто тримесечие.