"Представете си, че ако хипотетично утре предложа за кандиат за главен прокурор г-н Лозан Панов. Дали този режим (за разследване на главен прокурор - б.р.) няма да стане най-законосъобразния, най-европейския?".

Това попита правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ. Така той отправи реплика към своите опоненти, които изтъкват, че ЕС иска да създадем механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор, а не срещу "тримата големи" в пакет, както настояваше самият Кирилов до скоро.

Кирилов обясни, че просто е вдигнал темата за обществено обсъждане. Според неги се е получил "интензивен дебат" и "ярка поляризация". Според него съобразни конституция режимът на "тримата големи" в съдебната власт е идентичен. Кирилов отрече твърденията, че цялата му инициатива е атака срещу шефа Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Ние допускаме, че прокурорите вътрешно са абсолютно зависими и никой прокурор няма възможност да води разслеване, което не е така. Същото правило да го приложим спрямо съдиите. Тяхната присъда е последния, най-важния акт. Помислете как един редови съдия ще съди председателя си, този от който зависи кариерното му развитие", каза още Кирилов.

Той каза, че ще се възползва от поканата на Панов да види лично как се разпределят делата.

"В голяма степен сме на едно равновесно, кантарно положение".

Така Кирилов коментира перспективите мониторинга върху съдебната ни система от ЕК да отпадне до края на мандата на настоящата еврокомисия. Според него "имаме 5 позитива и 5 негатива".

"Зависим от общоевропейската конюнктура", каза Кирилов.

Той припомни, че има държави, кото "уж бяха много по-напред от нас", но сега имат проблеми с върховенството на закона. Като такива той посочи Унгария, Полша, Чехословакия, Румъния. Според Кирилов "въпреки трудностите би могло да се мисли сериозно" да се отделим от Румъния, с която се движим в пакет още от процеса на присъединяване към ЕС.

"Но за това ни трябват резултати Трябва ни възможно най-стриктното изпълнение на последния доклад", каза Кирилов.

За усещането за корупция в България Кирилов призна, че у нас има проблем с доверието в институциите.

"Имаме предубеденост. По тази причина усещането за корупция е по-високо и недоверието спрямо правосъдната система е по-голямо. В отчетите ние имаме достатъчно количество. Не количеството е важно", каза Кирилов.

Той коментира и политиците, замесени в скандала "Апартаментгейт".

"Те за това са виновни - че не живеят на палатка в обществения парк. Твърде бързо раздаваме присъдите", каза Кирилов.