"Равенството е възможно само в бедността и оцеляването".

Това заяви пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян. Той заяви, че от последното тримесечие на 2013 г. България расте..

"Това е един дълъг период на растеж. Този растеж е от ниска база. Но е един относително устойчив растеж, започва да се чувства дори от тези хора, които не са икономически активни. Ползите се усещат от най-активните хора", обясни Хампарцумян.

Според него един от признаците за това са опашките за море в Гърция. 

"Един човек, който едва свързва двата края, няма да се нареди за опашка за Гърция, а за евтини домати", каза Хампарцумян.

Той призна, че неравенството в доходите нарства, но то няма да се реши с инструментите на левичарите.

"Онези хора просто не са спрели да ни чакат. Стандартът ни на живот е по-добър от този пред 12 г. Икономиката ни се развива, днес е значително по-голяма".

Така Хампарцумян коментира въпрос от зрител, който посочи, че за 12 годин в ЕС България не е мръднала от последното място по доходи.

"Ако България се състезава със собствното си минало ние сме постигнали огромни резултати. Състезаваме се със света. Някой държави са просто по-големи от нас. Със същите усилия постигат повече. Трябва да се подобряваме", обясни Хампарцумян.

Според него ако "Фолксваген" инвестира у нас това ще бъде много добър фактор за развитие. Хампарцумян обясни, че не трябва да се ядосваме, че всички около нас произвеждат коли, защото по тази причина у нас пък се прозвеждат много части за коли.

"Един ден ще започнем да правим и коли. Трябва имаме образовани хора, предсказуема среда. С български капитал това са нашите възможности. Нямаме стари пари, не сме имали колонии, не сме превземали територии с петролови полета. Трябва ни подобряване на бизнес средата, повишаване на образователното ниво. Преди 30 години с тримесечен курс можеше да се научиш да караш трактор. Сега вече не може", обясни Хампарцумян.

Според него България се приближава до еврозоната, а процесът на присъединяване и усилията на правителството в тази посока са по-важни от самия резултат. Хампарцумян е убеден, че е преждевременно да се мисли, че компютърът ще измести хората. Според него най-големият дефицит са образованите хора.