Мониторингът на ЕК към България и Румъния трябва да отпадне. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

"12 години България е под този мониторинг. На петата-шестата година той престана да дава резултати", убедена е Йотова.

Тя изтъкна, че мониторингът е въведен преди Лисабонския договор, в който има други механизми за наблюдение.

"Мониторингът е излишен, има значение за вътрешнополитичекси аргумент. Самите те  (европейските институции - б.р.) отдавна вече не вярват в мониторинга като сериозен инстурмент. Хърватия имаше не по-малко проблеми, но избраха друг начин за наблюдение. Нека този мандат на комисията да приключи с премахването на този механизъм. Не защото нямаме проблеми. Той като инструмент не работи. Това трябва да се разбере - и в ЕС и у нас", убедена е Йотова.

Според нея ЕС не може да стане световен играч, ако не осигури Западните Балкани. А гражданите на страните там ще се обезкуражат, ако стоят дълго в предверието.

Според Йотова договорът между България и Македония е бил успех, защото е отпушил много процеси. Тя изтъкна, че участниците в комисията, която изчиства спорните исторически теми, трябва да има определен мандат.

"Там повече се говори, повече се търси онова, което ни разделя, а не се гледа общото, къде искаме да стигнем. Много е грешно темта за Македония да бъде партийна тема. Трябва да има консенсус. Не можем да делим героите си", каза още Йотова.

Според нея президентът и премиерът са единни, когато става дума за интересите на страната, особено навън. Йотова коментира и загубата на БСП на европейските избори.

"Левият човек винаги излъчва надежда, уважава човешките ценности, бори се за социална справедливост", каза Йотова.

Но отказа да поясни дали има предвид, че в БСП са отстъпили от тези леви позиции.

"Местните избори са нещо много специално. Ще бъде различно", каза още Йотова.