Голямата награда на Международния конкурс „Чайковски“ получи френският пианист Александър Канторов, съобщават руските медии. Носителят на изключително престижното отличие бе обявен в събота вечерта на гала концерт в Мариинския театър в Санкт Петербург. Сред шестимата най-добри музиканти в различните категории тази година бе и Златомир Фунг (който е с български произход), обявен за най-добър виолончелист. 

„Всички победители заслужават признание, любов и възхищение“, отбеляза съпредседателят на организационния комитет на конкурса, диригентът Валерий Гергиев.

Наградата за Александър Канторов е придружена от премия от 100 хил. долара.

22-годишният Канторов е от семейство на руски емигранти във Франция — баща му е цигуларят и диригент Жан-Жак Канторов, музикант със забележителна кариера. Роден в Кан, Жан-Жак Канторов печели първа награда в конкурса „Карл Флеш“ в Лондон, а след това и в конкурса „Паганини“ в Женева. Бил е главен диригент на камерния оркестър в Оверн, а по-късно и на ансамбъл „Оркестрал“ – Париж, дирижирал е Нидерландския камерен оркестър, оркестър „Тапиола Синфониета“ – Финландия и др.

Александър Канторов е учил в частната консерватория „Екол Нормал“ в Париж, в класа на руско-френската пианистка Рене Шерешевска. Неин ученик е и пианистът Люка Дебарг – станал сензация на конкурса „Чайковски“ през 2015-а. Канторов е концертирал като солист на Камерния оркестър на Бордо, филхармониите на Орлеан и Пикардия, симфоничните оркестри на Осака и Тайпе. Гастролира на авторитетни фестивали. През 2013-а записва първия си диск с рядко изпълнявани сонати от френски композитори.

Българската публика е слушала изпълнение на Александър Канторов през 2016 г. в концерт в зала „България“, дирижиран от баща му Жан-Жак Канторов.

Площад Славейков