"Единственото право по устав на председателя на БСП е да избира екипа, с който ще работи. И тя се възползва."

Така депутатът от левицата Георги Свиленски коментира по бТВ отстраняването на колегата му Валери Жаблянов от тясното ръководство на партията. 

В неделя пленумът на БСП избра 7 нови членове на изпълнителното бюро - Манол Генов, Милка Христова, Стоян Мирчев, самият Георги Свиленски, Весела Лечева, Николай Бериевски и Асен Гагаузов. Гласуването на кандидатурите бе анблок и с две трети мнозинство. Предложенията бяха направени от Нинова. 

По нейно предложение от Изпълнителното бюро бе отстранен Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването му са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Жаблянов бе готов и да заеме поста на Нинова, след като тя хвърли оставка след провала на левицата на евровота, но това не бе коментирано като мотив за отстраняването му. До въпросната оставка обаче така и не се стигна, защото лидерката я оттегли по време на конгреса.

По думите на Свиленски след голямата подкрепа от конгреса, вчера Нинова получила такава и от Националния съвет. "Така че с това доверие продължаваме към следващата цел - местни избори", посочи той. И отново изтъкна защо Жаблянов е бил остранен: "липса на екипност, отсъствието от ПАСЕ и дейността му като председател на комисията по идейните въпроси по подготовката на конгресните документи."

На коментара на самия Жаблянов след пленума, че се остраняват хора заради критично мислене, Свиленски посочи:

"Това е несериозно, няма как бюро от 20 човека да взима еднолично решение."

На въпрос свързано ли е с прибързаната заявка на Жаблянов да седне в стола на Нинова, пък отговори:

"В БСП има много потенциални кандидати, така че няма как да е свързано с неговото отстраняване."

Освен Нинова след провала на вота самият Свиленски подаде оставка като шеф на предизборния щаб, но за разлика от лидерката не я оттегли. Затова бе попитан само той ли пое отговорност на финала. Депутатът и прясно избран член на ръководството коментира, че пряката отговорност и работа по предизборния щаб е била негова "и е нормално председателят на щаба да подаде оставка за непостигнати резултати". За него включването в Изпълнителното бюро не било повишение.

"Не е като случая да си министър и да станеш зам.-министър", посочи по адрес на Николай Нанков, който след трагедията край Своге бе разжалван от министър на регионалното развитие в заместник-министър, но пък видимо изпълнява старите си функции.

На пленума бяха отхвърлени всички спекулации относно финансите на партията - че били откраднати парите, че касата била празна, каза още Свиленски в коментар за партийните субсидии и харчове.

"Касата на БСП не е пълна и не трябва да бъде пълна - със субсидията извършваме конкретна дейност. Ще изпълним закона както е приет от управляващите - до 2021 г. на 4 вноски да бъдат възстановени парите поради причина, че БСП използва парите за реална дейност, а не за лихви", заяви още депутатът.

Левицата трябва да върне над 4 милиона лева, които са били надвнесени от Министерство на финансите. Както е известно години наред партиите са получавали субсидия от над 13 лева на глас вместо 11 лева както е по закон. Левицата обаче използва голяма част от средствата си по кампанията за евровота и за разлика от ГЕРБ няма милиони на влог в банка. Поради тази причина ще връща парите на траншове.