През последните два месеца квесторите в Корпоративна търговска банка са назначили на граждански договор без да има нужда от това 23 души със средно месечно възнаграждение от 4740 лева. Това става ясно от поредното писмо до медиите, което са написали отстранените от ръководството на КТБ бивши директори Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Пантелеев.

Те настояват за оптимизиране на "неразумно нарасналите разходи за външни услуги и назначаване на нов персонал, при наличен квалифициран персонал на банката". Бившите шефове пишат, че отделно са сключени и договори за правни услуги на значителна стойност (до момента за около 80 хил. лв. плюс допълнително по 90 евро средно на час на адвокат за извършване на правен анализ по кредитните сделки) с три адвокатски кантори, които не са тясно специализирани в областта на кредитната дейност.

Ексшефовете на затворената банка критикуват БНБ и кабинета "Орешарски" заради дискриминация на банката, на която не е оказана ликвидна подкрепа за разлика от предоставените средства на Първа инвестиционна банка, която изпадна в ликвидна криза само седмица след КТБ.

Те настояват БНБ да предприеме спешни мерки за оздравяване на институцията, които включват премахване на ограничения за погасяването на кредитни задължения както от самите кредитополучатели, така и от трети лица, да се разрешат частични операции за теглене по картови сметки, предназначени за изплащане на трудови възнаграждения, социални помощи и пенсии, както и да се осигури лимитиран достъп до банковите сметки на общините, които са в бедствено положение след наводненията.