Първа работеща базова станция за 5G демонстрира днес в България операторът А1.

Компанията получи от Комисията за регулиране на съобщенията тестови честоти от 3440 и 3540 MHz и ги използва днес, за да демонстрира петото поколение мобилни мрежи в София.

Тези честоти са отворени за оператора през следващите шест месеца, в които по тях ще бъде тествана 5G. Това е пореден тест на родна земя, като преди както А1, така и другите български оператори са показвали някои възможности на светкавичната онлайн връзка, но с днешната демонстрация най-старият оператор у нас е с едни гърди пред конкуренцията.

"А1 се ангажира да прави технологиите достъпни за хората и се радвам, че спазваме това свое обещание, като изграждаме 5G бъдеще с необятни възможности. Бяхме първите, които демонстрирахме възможностите на 5G в началото на 2018 г., а днес показахме и първото приложение върху реална 5G мрежа", отбеляза Красимир Петров, директор на "Конвергентна мрежа и услуги" в А1-България.

Красимир Петров.

5G има както потребителски приложения - VR и AR (виртуална и добавена реалност) в реално време, стрийминг на висококачествено видео и звук, както и в бизнеса и обществения сектор - например минималната латентност позволява употреба в медицината за дистанционна диагностика и интервенции, централно управление на автономни автомобили и на индустриални роботи.

С 5G ще стане пълноценна и възможността за развиване на интернет на нещата, мрежа от различни смарт устройства, които обменят информация мигновено.

"Мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето – супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини. Вярвам, че с вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G мрежата и да започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година", каза още Петров.

Това обаче не зависи само от операторите, а и от местните регулаторни органи. Цените, на които те ще дадат свободни честоти на операторите, ще определят дали и на каква цена ще се появи 5G в близките години у нас. Комисията за регулиране на съобщенията привества днешния тест. Оттам отбелязаха, че през март са приели по-облекчени условия за ползване на радиочестотния спектър.