Съединените щати "никога няма да позволят на Иран да разработи ядрени оръжия", предупреди днес Белият дом в комюнике, цитирано от Франс прес.
Това стана, след като по-рано през деня Иран обяви, че запасите му от слабо обогатен уран са превишили равнището, разрешено от международното споразумение за неговата ядрена програма.

"Грешка беше, че в споразумението за иранската ядрена програма беше позволено на Иран да обогатява уран, до каквото и да било равнище", отчете Белият дом.

Американското президентство се обяви за "възстановяване на старите норми в областта на неразпространението на ядрените оръжия, които не разрешават на Иран никакво обогатяване (на уран)".

"(Иранският) режим трябва да се откаже от своите ядрени амбиции и от злонамерено поведение", призова Белият дом. Той потвърди намерението на Съединените щати да продължат кампанията си на "максимален натиск" върху Иран, "докато неговите ръководители не променят начина си на действие".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че "си играе с огъня", предадоха Франс прес и Ройтерс.
Попитан по време на събитие в Белия дом дали има послание за Иран, Тръмп отговори, че няма. Иран знае какво прави и "си играе с огъня", подчерта в същото време президентът на САЩ.
По-рано Белият дом даде да се разбере в комюнике, че Съединените щати "никога няма да позволят на Иран да разработи 
ядрени оръжия", отбелязва Франс прес.
Американският президент е обсъдил по телефона с френския си колега Еманюел Макрон въпроса за повишаването на иранските запаси от обогатен уран над лимита, предвиден в ядрената сделка от 2015 г. Тръмп и Макрон са се спрели и на други теми, сред които проведената наскоро среща на върха на Г-20 в Япония, както и последвалата среща на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съобщи Белият дом, цитиран от БТА.