Мигрантската криза в Европа има ново лице - това е 31-годишната германска капитанка на кораба Sea Watch 3 (който принадлежи на неправителствената организация Sea Watch).

Тя акостира на италианското пристанище Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда, след което бе арестувана от властите.

Две са причините - политиката на "затворени пристанища" на Рим и неправилна маневра при насочването на кораба, която според обвинението е рискувала живота на четирима служители на бреговата охрана.

Заплашват я 50 000 евро глоба и е възможно дa получи до 10 години затвор.

 

Видео, което показва момента при слизането на брега на мигрантите.

Видео, което показва задържането на Карола Ракете.

Как Карола става капитан Ракете

Карола Ракете завършва университета "Джейд" по приложни науки през 2011 г. в бакалавърска степен по морска наука и морски транспорт. През следващите 2 години тя работи като навигатор на научни експедиции в Арктика и Антарктика.

За кратко време е доброволец в националния резерват "Кронитски" на полуостров Камчатка. По-късно е била втори офицер на кораби, притежавани от "Грийнпийс".

На 12 юни Ракете прибира на кораба си 53 мигранти, които са плавали на надуваем сал край брега на Либия. Още в самото начало обаче Италия отказва да даде разрешение за акостирането на съда, като Малта също е непреклонна.

Въпреки "зелената светлина" на Триполи активистите насочват кораба към Италия, тъй като решават, че Либия е твърде опасна за мигрантите. 

Корабът стига до пристанище Лампедуза на 27 юни, но властите изрично забраняват достъпа му до брега.

Сутринта на 29 юни Sea Watch 3 поема към Лампедуза, като лодки на митническите служби препречват на пътя кораба точно пред пристанището. Въпреки това германката прави рискована маневра, с която, без да иска, приклещва единия катер между Sea Watch 3 и корабния док, но успява да изпълни мисията си - 40 мигранти слизат на брега (останалите 13 са спасени по-рано заради влошаване на състоянието им).

"Това не бе акт на насилие, а на неподчинение", заяви Ракете в неделя пред италианския вестник "Кориере дела сера", цитиран от "Гардиън". "Ситуацията бе отчайваща", сподели тя. "Целта ми бе да доведа изтощени и отчаяни хора до брега. Намерението ми не бе да поставя някого в опасност. Вече се извиних и повтарям извинението си", добави капитанката.

"Тя много съжалява за това, че е създала опасна ситуация и страх сред полицейските служители", заяви адвокатът й Алесандро Гамберини. "Това е било опасна маневра, но тя наистина е вярвала, че я е извършвала по безопасен начин. Приближавала се е изключително бавно", допълни той.

Ракете обяснява, че причината, поради която е решила да наруши забраната на Италия, е, че някои от мигрантите са били на ръба да се самоубият. 

"Нямах правото да се подчиня", заяви Ракете. "Те ме принуждаваха да ги върна обратно в Либия. От правна гледна точка това бяха хора, които бягаха от държава и законът забранява да бъдат върнати обратно."

Директорът на неправителствената организация Йохан Байер оповести, че Sea Watch се "гордее с нашия капитан".

"Щях да съм мъртъв досега"

Говорителката на неправителствената организация Sea Watch добави, че екипажът на кораба се е редувал да следи дали мигрантите няма да посегнат на живота си.

"Казвам "благодаря" на Sea Watch", заяви 21-годишният Айзък, цитиран от Тhe National. "Защото ако не беше Sea Watch, щях да съм мъртъв сега."

Италианският депутат Рикардо Маджи, който се качи на кораба в четвъртък (27 юни), обяви в телефонно интервю за "Ню Йорк таймс", че психологическото състояние на мигрантите е било в покъртително състояние.

Той добави, че освен неназованите ужаси, които африканците са преживели по пътя към Европа, може би най-съкрушителен е бил "да се намират толкова близо" до Лампедуза и въпреки всичко да не могат да слязат на брега.

"Имаше напрежение и раздразнение. Те се почувстваха отхвърлени", заяви Маджи.

Той подчерта, че Ракете е била принудена да акостира.

"Тя реши да прекрати задържането в морето", обясни политикът.

Казусът със Sea Watch (както е известен на Апенините) събра подкрепата на множество италиански граждани, като дори папа Франциск изрази солидарност със съдбата на мигрантите. 

След новината, че германката може да лежи в затвор, за два дни се събраха повече от 1 милион евро, които ще служат за разноски по делото: 23 000 дарители са дали повече от 620 000 евро за кампанията, подета от две германски телевизионни звезди - Ян Бьомерман и Клаас Хойфер-Умлауф, предаде "Гардиън". 

"Ние сме убедени, че никой, който спасява животи, не е престъпник. Който мисли по друг начин, греши", заяви Бьомерман във видео, което беше публикувано в YouТube.

Италиански активист води кампания във фейсбук, в която са събрани над 412 000 евро от 24 000 дарители.

Салвини: Всяка държава е свободна да решава кой идва и кой не

Същевременно не са малко и италианците, които вярват, че Ракете трябва да бъде наказана от закона и които подкрепят изказванията на най-върлия критик на Sea Watch - министъра на вътрешните работи Матео Салвини. 

"Тъй като Елисейският дворец казва, че "всички пристанища са отворени", ние посочваме Марсилия и Корсика като дестинации. Париж затвори Шенген, беше на първа линия, за да бомбардира Либия, остави мигранти в италианските гори", заяви той. "Магистрат ще реши до 48 часа дали жената, която е управлявала кораба, която се е опитала да премаже 4-ма полицаи като сардини, заслужава да остане в ареста или не", сподели лидерът на Лига "Норд". "Ако тя бъде освободена, ние вече разполагаме със заповед за експулсиране", допълни Салвини.

Той твърди, че спасените мигранти са били в отлично състояние и настоява те да бъдат разпределени между Франция, Германия, Люксембург, Финландия и Португалия. 

Париж и Берлин осъдиха действията на Рим. Външният министър на Германия Хайко Мас изрази недоволството си в туитър.

"Хуманен дълг е да се спасяват животи. Италианският съд трябва да уточни обвиненията."

След като френският вътрешен министър Кристо Кастанер критикува подхода на Рим, Салвини призова Франция да отвори границите си за другите два неправителствени кораба, които плават в Средиземноморието.

"Доколкото знам, всяка държава е свободна да решава кой идва и кой не", заяви той пред "Скай ТГ24:". "Хиляди мигранти са изблъсквани обратно към италианската граница с Франция", добави италианският министър.

Бьомернам обвини Салвини, че "тормози спасителите на Средиземно море, за да обърне настроението срещу бежанците, срещу ЕС и в полза на нехуманна политика".

Салвини съобщи в събота, че целта на Италия е била да "избегне драмата и смъртта", като попречи на мигрантите да напускат родината им. Той допълни, че арестът на Ракете трябва да служи като предупреждение на всички за риска, който нелегалните мигранти предприемат.

"Сега вече знаете как работят нещата", заяви той, цитиран от "Ню Йорк таймс". "Най-накрая има правителство, което защитава границите си", тържествено заключи Салвини.