Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря одобрения преди две години от Столичния общински съвет 77-метров небостъргач на булевард "България".

Това става ясно от решението на магистратите, взето на 25 юни. С него ВАС потвърждава решението на Административен съд София-град от миналата година, с което бе обявено за незаконосъобразно гласуваното от СОС одобрение за проекта. 

Столичният общински съвет разреши строежа на 77-метрова сграда на бул. "България" в квартал „Борово“.  Мнозинството на ГЕРБ в СОС откри "вратички в закона", които позволяват високо строителство, против бяха опозицията в лицето на ДСБ и "Нормална държава". Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това беше отхвърлян.

Инвеститорът е дружеството "България билдинг", собственост на Георги Василев, бивш съдружник в "Джи Пи груп".

Парцелът се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра.

През 2018 г. граждани пишат жалба против решението на СОС. Те твърдят, че не е спазена процедурата за изработване и одобряване на план за преструктуриране на жилищен комплекс, не е дадена справка за картотекиране на растителността, показателите за застрояване са надвишени, няма обективна предпоставка за допуснатото свързано застрояване, не са спазени и изискванията за минимално озеленяване. И също така не е проведена процедурата по ЗУТ за съобщаване на всички заинтересовани лица и провеждането на обществено обсъждане.

Административният съд на София-град приема, че показателите за застрояване значително превишават тези в плана, а изключението, което СОС изтъква за ъгловите имоти (при които плътността на застрояване и интензивността могат да не се ограничават) не важат, тъй като това не е сграда с изцяло обществено предназначение. Формалната "вратичка", която СОС ползва, е нарушение на целта на закона, тъй като го заобикаля, пише съдът в мотивите си. АС определя плана за строежа за незаконосъобразен.

"България билдинг" и Столичният общински съвет обжалват и така делото стига до ВАС. Върховният съд обаче потвърждава всички решения на предишна инстанция. Това решение вече не подлежи на обжалване.