Светът на тениса говори за Кори "Коко" Гоф. На 15 години и 122 дни американката победи своята сънародничка Винъс Уилямс в първия кръг на "Уимбълдън" с 6:4, 6:4. И показа, че целият шум около нея напоследък е напълно оправдан.

Още преди този мач тийнейджърката влезе в историята като най-младата участничка в основната схема на Откритото първенство на Великобритания в "оупън ерата" (от 1968 г. насам). И след това елиминира петкратна шампионка в "Куинс клъб".

Коя е Коко Гоф

Вече е някоя. Но тепърва ѝ се предрича бляскаво бъдеще - на следващата №1 в света, при това за по-дълъг период от време, а не както сега с чести смени на върха при дамите. Налице са и неизбежните клишета - "новата Серина Уилямс". Гоф изпъква с физика - подобно на Серина, но има и много други качества.

Бащата (вляво) и майката на Коко Гоф.

Започва да играе тенис на седем години. Нейни идоли са сестрите Уилямс. Произлиза от спортно семейство. Първият ѝ треньор напрактика е нейният баща Кори, който е играл баскетбол до университетско ниво. Майка ѝ Канди пък е била гимнастичка и лекоатлетка. .

Кори Гоф започна да атакува големите турнири преди две години. Тогава тя стигна до финала на девическия US Open. През миналата пък спечели "Ролан Гарос" при по-малките. Тази година получи "уайлд кард" за "Уимбълдън", тъй като мястото ѝ в ранглистата - №301, не позволяваше участие дори на квалификации. Коко научава това по имейл, докато в същото време пазарува по интернет. Изобщо не е очаквала.

Тя все пак тръгна от пресявките и там преодоля всичките си съпернички, последната от които беше 129-ата в света белгийка Грийт Минен. 

Големите за Кори

"Хората говорят за Коко от години, коментира пред Би Би Си Трейси Остин, двукратна шампионка на US Open. - Сега вече е разпознаваема по целия свят. Определено е много атлетична. При срещата с Винъс, тенисистка, която тя идолизира, човек може да очаква, че ще бъде припряна и нервна. Не беше така. Родена е за слава и това е само началото."

Джон Макенроу добавя следното:

"Гоф е не само физически на висота, на също така и ментално. По начина, по който играе, ще бъда шокиран, ако не е станала №1 в света до навършването на 20 години."

Допирните точки между Гоф и Серина Уилямс не свършват само с физиката. Когато е на 10 г. тя започва да тренира в академията на Патрик Муратоглу във Франция. Неин персонален треньор сега е Жан-Кристоф Фюрел - бивш състезател. Коко има двама по-малки братя. През миналата година подписа първите си рекламни договори - с три големи компании, една от които е "Ню Баланс" (за екипировка).

Девойката казва, че иска някой ден да стане "най-великата". Мечтае.

"Моят баща ми го повтаря откакто бях на осем, заяви Коко след победата над Винъс. - Все още не ми се вярва. Увереността ми още не е на сто процента. Каквото и да си говорим, човек никога не знае какво ще му се случи."