Състав на Софийския градски съд оправда бившия военен министър Николай Ненчев.

Интересното е, че по време на изслушването на присъдата бяха допуснати операторите на медиите. След като съдът прочете присъдата, близките и приятелите на Ненчев приеха решението на магистратите с бурни аплаузи, съобщи news.bg.

Той беше обвинен, че през 2015 г. чрез инкриминираното деяние - неизпълнение на служебни задължения, е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша. Така поставил в риск българската авиация, като свалил недопустимо нальота на родните пилоти до 33 часа за година при установен стандарт в НАТО от 180 летателни часа или поне минимум от 80 ч. А и нанесъл на държавата щети.

Ненчев отрича действията му да са били незаконни. Той твърди, че договорът за ремонт на самолетните двигатели с Полша е бил по-изгоден за България, а причина за повдигнатото му обвинение са нарушените руски финансови интереси.

Той изтъква, че е реагирал на решение след срещата на върха на НАТО в Уелс, която сеп ровежда през 2014 г. сле дсрещата в Крим. На нея българия изрично е подкрепена за разхлаби своята зависимост от Русия, относно бойната си техника, която  е "около 90%".

При своите финални обяснение на делото през април той заяви, че България не може да е клиент, когато "вдига своята авиация срещу руската стратегическа авиация" и че имало "непрекъснати предизвикателства в зоната ни на отговорност - когато са навлизали във възудшното ни пространство".

Поради съмненията в залата, че обвиняемият не прави разлика между т. нар. регион за полетна информация, отговорност и контрол, и българско въздушно пространство, прокуратурата поиска ново отлагане на делото,к оето и без това мъчително се влачи от 4 години. За да се питало МО има ли нарушения на въздушното пространство...

По това дело "ВИП" -свидетели бяха тогавашният президент Росен Плевнелиев и наследникът му - тогавашен шеф на ВВС Румен Радев. Почти цялото съдебно следствие обаче бе засекретено.

Срещу Николай Ненчев имаше и друго дело - че с шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната“ в МО не изпълнили Закона за обществените поръчки по повод военните униформи. По него той бе окончателно оправдан от ВКС през април 2018 г.

Интересно е, че след като Христо Иванов напусна поста правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов (коалицията с Реформаторския блок), той често е заявявал, че Николай Ненчев и Петър Москов - от плеядата обвинени "реформатори", са знаели за риска да станат клиенти на прокуратурата, оставайки в кабинета. През 2016 г. той заяви, че политици биват държани "на трупчета" от прокуратурата.

Досега Даниел Митов бе оправдан на две инстанции, заместникът му Христо Ангеличин - също на втора инстанция чу "невинен". Делата срещу Петър Москов и триото Симеон Дянков - Трайчо Трайков - Иво Прокопиев още текат на първа инстанция.

Оправдателната присъда на Николай Ненчев също може да бъде портестирана пред още две инстанции.