Държавните и правителствените ръководители на ЕС се споразумяха днес за разпределението на петте най-важни поста в съюза за идните пет години, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Недоволни евродепутати в Страсбург обаче заплашиха да провалят сделката, когато им бъде представена за одобрение в идните дни и така да потопят ЕС в институционална криза.

Европейският съвет номинира германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен (християндемократка) да оглави Европейската комисия. Ако получи бъде одобрена и от евродепутатите, тя може да стане първата жена на този пост в историята на обединена Европа.

Чернова на сделката, разпространена от дипломати и в социалните мрежи, предвиждаше лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев да бъде предложен за председател на Европейския парламент за един мандат от две години и половина. Вторият мандат със същата продължителност се предлагаше на германеца Манфред Вебер, който беше водещият кандидат за председател на Комисията на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

По-късно българският премиер Бойко Борисов уточни пред репортери, че споразумението предвижда председателството на парламента да бъде за кандидат на социалистите и демократите, а дали това ще бъде Станишев ще решат те и гласуването в пленарната зала, насрочено за утре. Вебер междувременно съобщи, че се отказва от поста и възнамерява да остане лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Сергей Станишев. Снимка архив Клуб Z

Останалите имена в пакета са белгийският служебен премиер Шарл Мишел (либерал) като председател на Европейския съвет и французойката Кристин Лагард (дясноцентристка), сега изпълнителна директорка на МВФ, като председателка на Европейската централна банка, испанският външен министър Жозеп Борел (социалист) - като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Той е бивш председател на Европейския парламент.

От четиримата Мишел вече се смята за избран, защото за това са достатъчни гласовете на колегите му в Европейския съвет. Формалната процедура за одобрението на Лагард включва предложение от финансовите министри на еврозоната. Борел, чиято длъжност предполага да бъде и зам.-председател на Комисията, подлежи на изслушване в Европейския парламент и на одобрение ан блок с останалите еврокомисари, които Фон дер Лайен ще предложи, ако преди това евродепутатите я утвърдят. Тя съставя екипа си и разпределя ресорите в него възоснова на предложения от националните правителства.

Сред наблюдателите и в социалните мрежи витаеха съмнения, че пакетът може да не мине през Европейския парламент. Лявоцентристки и зелени евродепутати заплашиха да провалят номинациите, защото те изключват водещите кандидати за шеф на ЕК на европейските политически семейства. Ако това се случи, ЕС може да бъде изправен пред междуинституционална криза.

По данни на Клуб Z Социалистите и демократите, втората по големина група в Европарламента, без която ЕНП не може да сформира мнозинство, се бунтуват срещу Фон дер Лайен и срещу Станишев. Те са недоволни, че тя поддържа идеята за създаване на европейска армия, упрекват Станишев, че разделя левицата в България и са недоволни, че техният водещ кандидат, холандецът Франс Тимерманс, сега - първи зам. председател на Еврокомисията - е отпаднал от номинациите, каза пред Клуб Z дипломат, пожелал анонимност. Според "Политико" италианският евродепутат социалдемократ Давид Мария Сасоли се разглежда като евентуална алтернатива на Станишев за председател на парламента.

Борисов каза, че националните лидери са се ангажирали да убедят своите евродепутати да подкрепят компромиса постигнат днес в Европейския съвет. Той обеща, че евродепутатите от ГЕРБ единодушно ще подкрепят кандидатурата на Станишев.

"Ние не сме като БСП. Българин на такъв пост е огромна чест за държавата и с две ръце ще го подкрепим", каза Борисов пред репортери на излизане от заседанието.

Фон дер Лайен получила подкрепата на Италия и държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), които успяха да сформират блокиращи малцинства, за да провалят досегашните кандидатури за председател на Комисията, главните между които бяха на Вебер и на Тимерманс. Борисов каза, че тя е получила единодушно одобрение от държавните и правителствените ръководители. В гласуването се е въздържала само германската канцлерка Ангела Меркел. Така я задължава коалиционното й споразумение със социалдемократите в страната й, които са против Фон дер Лайен.

Срещу Фон дер Лайен се обявиха открито лидерът на груата на Социалистите и демократите в Европарламевта Удо Булман (СДП, Германия), Зигмар Габриел и Мартин Шулц - предишните лидери на германските социалдемократи.

Те обвиниха Меркел, че устройва на европейски пост "най-слабата" си министърка, подарява победа на евроскептиците, начело с унгарския премиер Виктор Орбан срещу Тимерманс и умъртвява процеса на водещите кандидати. Габриел нарече решението "плесница в лицето на избирателите". Той критикува Меркел и че отстъва поста на председател на Европейската централна банка на французойка за сметка на шефа на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Вебер пък каза на среща с групата си в Страсбург, че френският президент Еманюел Макрон и Орбан "убиха процеса на водещите кандидати".

Германия не е имала председател на Европейската комисия от 1958 година, когато начело на главния изпълнителен орган на общността застава Валтер Халщайн.

Лекарка по специалност, 60-годишната Фон дер Лайен е членка на Християндемократическия съюз на Меркел и е първата жена министър на отбраната на Германия. Тя зае този пост през 2013 година. Преди това е служила като министърка на труда и социалните въпроси и министърка за възрастните граждани, жените и младежта.

Като една от най-близките сътруднички на канцлерката тя беше спрягана като евентуална нейна приемничка или като приемничка на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг (Норвегия).

"Политико" описва Фон дер Лайен като убедена европейска федералистка. 

В миналото тя е говорила открита за мечтата си за федерален Европейски съюз, отбелязва изданието.

“Моята цел са Съединените европейски щати  — подобни на федерални държави като Швейцария, Германия или САЩ”, казва тя пред сп. "Шпигел" през 2011 г.

Тя потвърждава тази позиция в интервю за "Ди Цайт" през  2015 г., добавяйки: 

“Представям си Европа на моите деца и внуци не като хлабав съюз на държави в капана на националните интереси".

Като министър на отбраната тя често говори за повече сътрудничество в ЕС в областта на сигурността.

Фон дер Лайен е родена в централния брюкселски квартал Иксел и е живяла там до 13-годишна възраст, когато семейството й се премества в Хановер, Германия.