След Елтън Джон, и Борис Джонсън подложи на критика твърдението на руския президент Владимир Путин, че либерализмът е мъртъв. Потенциалният следващ британски премиер посочи Великобритания като най-добрия съвременен пример за „триумфа на либералните ценности“.

„Въпрос на икономически факт е, че когато Владимир Путин говори, че либерализмът е остарял, той казва огромна глупост. Либерализмът е жив. Здрав е. И осигурява просперитет в мащаби, невъобразими за предишните поколения”.

С тези думи започва седмичната колонка на Борис Джонсън в „Дейли Телеграф” на 1 юли.

Причината, според евентуалния бъдещ премиер на Великобритания, е, че общество, което е свободно, приобщаващо и отворено, винаги ще бъде най-доброто място за започване на бизнес. То ще бъде и най-безопасното място за инвестиране. Това ще бъде най-доброто място за създаване на семейство. Ще бъде най-доброто място за живеене. И разбира се, днес не може да има по-добър пример за триумфа на либералните ценности от Великобритания, отбелязва Джонсън.

Бившият външен министър похвали Великобритания за успешния ѝ брак с демокрацията и върховенството на закона, и нарече страната си световен лидер в областта на технологиите, културата и финансовите услуги.

„Ние имаме най-разностранните и успешни музиканти в света. Измислихме най-глобалните телевизионни формати. Винаги опитваме нещо ново, както видях в хода на кампанията през последните няколко дни – например изнасяме вино за Америка (ръст със 177%) и правим леки ултра нисковъглеродни кораби – произведени в Коус и продадени на Мексико”.

„Ние сме дом на иновации и творческа енергия; имаме две главни предимства, които са основните гаранти и пазители на чувството за социална свобода. Имаме демокрация и имаме правова държава. Двете зависят едно от друго. И двете са жизненоважни. Всяко от тях осигурява равенството на всеки човек в страната”.

„Страна, която притежава тези ключови градивни елементи на либерализма, ще успее; страната без тях – в крайна сметка – ще катастрофира”, пише още Джонсън.

„Без никак да преувеличавам, Владимире, има страни, в които капитализмът е в ръцете на олигарси и приятели [на властта], където по журналистите се стреля, а либералните ценности се осмиват, където според руската статистическа агенция „Росстат“ една трета от населението не може да си позволи повече от два чифта обувки годишно; където 12% все още разчитат на външна тоалетна и където реалните доходи се свиват вече пета поредна година”.

„Не искам да наблягам прекалено много на значението на либералните ценности в осигуряването на хляба. Но има пряка връзка между социалната и политическата свобода – и дългосрочния и устойчив икономически просперитет. Има пряка връзка между либералните ценности – на демокрацията и върховенството на закона – и успешното създаване на богатство, защото корупцията, бандитизмът и клептокрацията в крайна сметка винаги задушават икономическия растеж”.

„Ето защо либералните ценности са от съществено значение; а основната красота на либералната демокрация е, че всеки човек е равен. Всеки е равен пред закона. Всеки има еднакво право на глас…”.

Във втората част на текста си Борис Джонсън обяснява защо британците са избрали да напуснат Европейския съюз:

„Един от все по-тревожните проблеми на ЕС през последните 45 години е, че започва да подкопава  основната характеристика на либералната демокрация: хората трябва да имат властта да сменят на изборите тези, които правят законите. Системата на ЕС прави това невъзможно…”.

Според Джонсън това била една от причините, поради която хората са гласували за напускане на Съюза.

Преди срещата на върха на G20 в Япония, Путин заяви пред „Файненшъл Таймс“, че „либералната идея е остаряла“ и днес „тя е в конфликт с интересите на мнозинството”.

Пред ръководството на Консервативната партия в Ексетър Борис Джонсън заяви, че руският президент „напълно греши”.

„Всичко това, с което Путин излиза за „края на либерализма”, е погрешно. Той е в тотална грешка”.

Джонсън добави, че „нашите ценности” – свободата и демокрацията „са вечни и ще процъфтяват”.

В колонката си Борис Джонсън казва, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз до 31 октомври или рискува да се подиграе с демокрацията.

„Ще изглеждаме като всяка друга олигархия или монархия – за каквито, уви, все още има много примери по света – където се провеждат номинални избори и хората гласуват, но никой не обръща внимание, защото, както в Москва – тайнствено постоянно едни и същи хора остават на власт.”

"Площад Славейков"