СТРАСБУРГ

„Време е социалистите да представят кандидат да оглави Европарламента“, заяви късно във вторник вечер в Страсбург Манфред Вебер.

Той даде пресконференция, на която потвърди, че връща мандата си на водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕП.

„След като две години начело на Парламента бе човек от ЕНП, време е сега да бъде социалист“, каза Вебер.

Той обаче не спомена конкретно име. И призова да бъде определен кандидат.

Като най-вероятен кандидат се завъртя името на българския евродепутат Сергей Станишев.

Вебер говори, след като Европейският съвет обяви пакета си от предложения за попълване на висшите постове в ЕС.

„Решението на Съвета е добро, но днес е труден и тъжен ден за мен“, призна германският християндемократ.

Той смята да остане председател на политическата група на ЕНП в Европарламента.

„ЕНП приветства резултата на днешното решение на Европейския съвет. Но трябва да ви кажа, че през последните седмици ЕНП се бореше за по-демократична Европа. Затова днес е тъжен ден – за нас, парламентаристите. Борим се за по-демократична Европа и вярваме, че кандидатите трябва да се представят лично пред хората“, заяви Вебер.

Той обаче вярва, че ЕНП е отговорна партия. Тя винаги е носела отговорност, необходима за бъдещето на Европа.

„Резултатът от изборите ясно показва оценката ни за днешното решение. ЕНП е най-силното политическо семейство в ЕС. Тя има 30 места повече от социалистите. Имахме ясен мандат от европейските граждани да оглавим ЕС. Моята партия взе 14 милиона гласа. Това бе послание: ЕНП, моля ви, вземете властта“, продължи Вебер.

След което повтори, че решението на Европейския съвет е добро. Защото посоченият от европейските лидери председател на Еврокомисията е човек от същата партия. Става дума за германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. А това е послание, че резултатът от изборите е зачетен.

„Пакетът на Европейския съвет не е моят пакет. Но аз съм му лоялен, защото съм партиен член, политик от ЕНП“, допълни германецът.