Почти единодушно депутатите одобриха днес на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предвиждащи по-строги мерки и санкции при разхождането на кучета.

Промените са вследствие на поредицата нападения от домашни кучета, подчерта вносителката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Те предвиждат всяко куче над 5 кг да бъде с повод при излизане навън и да не бъде пускано свободно, освен в частен имот или в специално оградени места.

Ако кучето пък е и "агресивно", се налага носене на намордник.

Променя се и глобата за нарушаване на това правило - досега тя бе 100 лв. независимо от провинението, сега ще е 300 лв. за водене без повод, 1000 лв. за разходка без намордник за агресивните животни, и 500 лв. за разходка на кучето около детски площадки и други забранени места.

Основните възражения на депутатите бяха във връзка с теглото на кучето - няколко души изтъкнаха, че няма как общинска полиция да се разхожда с кантар и да мери кучетата в парка. Атанасова подчерта, че това е законопроект на първо четене и ще търпи промени и предложи срокът между двете четения да се удължи на максималните 3 седмици, за да има обществено обсъждане и детайлни предложения от партиите.

Други народни представители започнаха да предлагат стандартните идеи - за забрана на отглеждането на "опасни" породи като ротвайлери и питбули без специално разрешение.

"Всички тези практики, някои от които са и европейски, са належащи да бъдат обсъдени. Само дебати за санкциите не са достатъчни, трябват широки дебати", отбеляза Атанасова.

И подчерта, че законовите промени не са кампанийни, а вследствие на обществените очаквания. 

"Задължени са собствениците да ги водят на повод. Напоследък стана много модерно дори в чантите да си ги носят млади момичета", добави тя.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи законовите промени като "неособено ефективни" и "плахи", като според него те ще доведат до обсъждане на въпроса в медиите, създаване на работни групи и в крайна сметка само "едно продължително говорене".

Той има по-драстично предложение - да се слагат намордници дори на миниатюрните породи:

"Ако искаме да имаме ефект, за да няма нахапани хора, няма как да минем без задължителното искане всяко куче да има намордник. Никакво значение няма колко е малко, колко е голямо."

В крайна сметка 145 от 150 депутати подкрепиха предложението, 5-има се въздържаха. Удължаването на срока между първо и второ четене бе подкрепено единодушно от 145 депутати.