СТРАСБУРГ

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента.

Кандидатът на социалистите бе избран днес на втори тур. Той спечели 345 гласа, при положение че му бяха необходими 334.

Преди това евродепутатите не можаха да изберат председателя на първи тур.

Възможни бяха общо 4 кръга от вота. Като в случай, че се стигне до четвърди опит, печели кандидатът, събрал най-много на брой гласове, без абсолютно мнозинство.

Четирима бяха депутатите, депозирали кандидатурите си в законовия срок.

За поста се бориха социалистът Давид-Мария Сасоли (Италия), консерваторът Ян Захрадил (Чехия), „зелената“ Ска Келер (Германия) и Сира Рего (Испания), която е от Европейската обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ), включваща от умерени до крайнолеви формации.

Сергей Станишев бе включен в пакета на Европейския съвет и трябваше да изкара половин мандат начело на ЕП, след което да бъде наследен от германския християндемократ Манфред Вебер. Кандидатурата на българския евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) обаче така и не бе внесена. А малко преди днешното заседание на ЕП Станишев обясни във фейсбук причината за отказа си.

Очакваният избор

Изборът на Сасоли бе съвсем очакван. И никой не вярваше, че ще стигне дочетвърти тур.

Най-малкото защото Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в Европарламента, не издигна свой кандидат. Очевидно това бе част от постигнатата вчера сделка, обявена от Европейския съвет.

Отгоре на всичко вчера Манфред Вебер, който вчера върна мандата си на водещ кандидат на ЕНП за председател на Еврокомисията, заяви, че сега е ред на социалист да оглави Европарламента.

На избора не попречиха и германските социалдемократи, ако изобщо са се опитали да го направят. Вчера стана ясно, че те не са доволни от кандидатурата на италианеца. След европейските избори обаче тази партия загуби доста депутатив редците на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Най-влиятелната в тази политическа група сила вече е Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП). А тя бе твърдо зад Сасоли.

Либералите бяха за италианеца.

Преди гласуването днес всеки от кандидатите получи правото да се изкаже в продължение на 5 минути. Те говориха по азбучен ред на фамилиите си.

Ска Келер: Председателството не е разменна монета

„Вие, гласоподавателите, изпратихте много ясно послание – че европейският проект е жив. Дадохте ясен отговор на антиевропейските сили. Затова съм ви благодарна“, започна кандидатката на „зелените“.

Преди време тя си навлече гнева на българския вицепремиер тогава (сега депутат) Валери Симеонов заради подкрепата й за защитниците на Пирин. И той призова да й бъдат „намазани ските“.

„Председателството на Европарламента не трябва да се възприема като разменна монета при задкулисни преговори“, каза Келер.

С лятното си облекло тя привлече вниманието с дракона, татуиран на лявото й рамо.

„Зелената“ евродепутатка обеща да се бори за правата на работниците и за премахване на екологичния отпечатък.

Накрая тя припомни, че е израснала в разделена Германия. В някогашната ГДР, на границата с Полша. И затова знае какво е Европа да обедини хората и какво е европейско наследство.

Сира Рего: Феминизмът е гаранция срещу фашизма

След Келер говори Сира Рего, която е „новобранец“. Испанката е евродепутат първи мандат. „Фашизъм“ е думата, която тя произнесе поне 30 пъти.

„Ние мислим за милионите обикновени хора и бъдещето им, което се решава в този парламент. Трябва да решим кой ще се противопоставя на фашизма, кой ще мисли за правата на работниците и работничките“, започна Рего.

И посочи кой именно поражда чудовището на фашизма. Това според нея е неолибералната политика.

Тя призова всички евродепутати да приветстват германката Карола Ракете – капитана на хуманитарния кораб „Сийуоч 3". Тя бе арестувана, след като акостира на италианския остров Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда. Испанската евродепутатка обяви Ракете за героиня и жертва на италианския вицепремиер популист Матео Салвини.

Рего посочи и къде е гаранцията да се спре фашизмът. Тя е във феминизма. По тази причина не трябва да се допуска жените да бъдат потискани.

Испанката завърши, като посочи кой е загинал за свободна Европа – испанските републиканци, бойците от френската Съпротива и италианските партизани, които са пеели „Бела чао“.

Сасоли: Да уважаваме нашите различия

Изказването на Давид-Мария Сасоли бе най-спокойното. Италианецът запона с това, че Европа ще бъде по-силна само ако Европарламентът играе по-важна роля.

„Изправени сме пред предизвикателства, застрашаващи ЕС. Можем да се изправим срещу тях само единни и уважаващи различията помежду ни“, изтъкна кандидатът на социалистите.

И заключи:

„Искам да бъда председател заедно с вас на нашите различия и на възможностите да вземаме решения. Искаме всички в Европа да могат да живеят навсякъде, да се движат, да се влюбват свободно.“

Захрадил се обяви за експерт заради стажа си

Ян Захрадил припомни, че е преживял петима председатели на Европарламента. И това го прави експерт по въпроса какво трябва да се промени или подобри.

„Опитът ми казва какви да бъдат качествата на един добър председател – неутрален, надпартиен, да не взема страна“, изтъкна чехът.